Prospectus

nl en

Het ding bij Benjamin

Course
2009-2010

Beschrijving

Niet alleen bij Heidegger, ook bij Walter Benjamin neemt het alledaagse ding in zijn denken een bijzondere plaats in. Maar terwijl Heidegger in zijn ontologische bezinning volstaat met een pregnant voorbeeld, figureert bij Benjamin het ding in een hoogst concrete en actuele gedaante. In dit college staat zijn boek Einbahnstrasse (1928) centraal, een Apocalyps van de moderne stad, samengesteld uit kleine teksten met titels als (in vertaling) Tankstation, Souterrain, Straatklok, Handschoenen, Bouwterrein, Leermiddelen, Bureau gevonden voorwerpen, Souvenirs, Speelgoed enz. Het boek heeft de vorm van een surrealistisch literair werk. Maar er ligt een bijzondere filosofie van taal, ervaring en geschiedenis aan ten grondslag, die in elke tekst wordt beproefd. Benjamin noemde deze vaak hoogst cryptische teksten Denkbilder.

Naast oefening in interpretatie, zal het college er filosofisch op zijn gericht voeling te krijgen met 1) Benjamins ervaring van het ding, 2) zijn literair en filosofisch procédé van het denkbeeld, 3) zijn levensfilosofie.

Onderwijsvorm

Hoor-/werkcollege

Toegangseisen

-

Leerdoelen

Doelstellingen en eindtermen worden bij aanvang van de cursus op Blackboard geplaatst.

Literatuur

  • Walter Benjamin, Einbahnstrasse (Suhrkamp) (ook opgenomen in: Gesammelte Schriften. Band IV ) (Nederlandse vertaling: Eenrichtingstraat. Historische Uitgeverij 1994).

  • Reader met aanvullende teksten.

Toetsing

  • Opdrachten

  • Tussentijds meeneemtentamen

  • Afsluitend paper en mondeling tentamen

Rooster

Zie Collegeroosters wijsbegeerte

Informatie

Dr. G.T.M. Visser ( g.t.m.visser@phil.leidenuniv.nl )

Aanmelden

Inschrijving via U-twist, zie aanmeldingsprocedure.

Blackboard

– ### Opmerkingen

Specialisatie MA Philosophy: Praktische wijsbegeerte
Specialisatiecursus in MA Philosophy of European Languages and Cultures