Prospectus

nl en

Inleiding tot het Nieuwe Testament

Course
2009-2010

Beschrijving (inhoud)

Onderwerp is de literair-historische benadering van het Nieuwe Testament met bijzonder aandacht voor het (Hellenistische) Grieks van het Nieuwe Testament, voor het ontstaan van de geschriften van het Nieuwe Testament, de geschiedenis van de tekstoverlevering en training tekstkritiek. Verder wordt er een overzicht van de overige vroegchristelijke letterkunde gegeven.

Doelstelling

Doelstelling is het verwerven van literair-historische kennis betreffende het ontstaan van de nieuwtestamentische geschriften, speciaal de synoptische evangeliën, alsmede van de nieuwtestamentische tekstgeschiedenis. Tevens het verwerven van bedrevenheid in de beoordeling van tekstvarianten en de vaststelling van de tekst, en kennis van een overzicht van de vroegchristelijke letterkunde.

Onderwijsvorm

Hoor/werkcollege met zelfstudie thuis.

Toetsing

Schriftelijk tentamen (twee uur) over een passage Hellenistisch Grieks en inhoudelijk over de collegestof en bepaalde hoofdstukken uit Ehrman, Introduction, Schnelle, Einleitung en Conzelmann/Lindemann, Arbeitsbuch.

Literatuur

  • Nestle-Aland, Novum Testamentum Graece, 27e editie, 8e druk, Stuttgart 2001.

  • B. Ehrman, A Brief Introduction to the New Testament, New York / Oxford 2008 (Oxford UP).

  • U. Schnelle, Einleitung in das Neue Testament, Göttingen 2005, 5te druk.

  • H. Conzelmann, A. Lindemann, Arbeitsbuch zum Neuen Testament, Tübingen 2004, 14de druk.

Toelating

De cursus ‘Grieks voor beginners’ moet zijn afgerond.

Opmerkingen

  • Voltooiing van dit onderdeel is voorwaarde voor toelating tot de colleges exegese Nieuwe Testament 1 (evangeliën) en 2 (Paulus).

  • Het college vindt doorgang bij minimaal drie deelnemers. Indien er minder belangstellenden aan het college willen deelnemen, wordt een aangepast programma aangeboden.

  • Wie vaker dan twee keer verzuimt moet de cursus wederom volgen.