Prospectus

nl en

Afrikaans christendom

Course
2008-2009

Dit college wordt niet aangeboden in collegejaar 2008-2009. Het zal weer worden gegeven in 2009-2010.

In dit college ligt de nadruk op een kennismaking met het christendom in Afrika, in alle mogelijke vari?iten en tegen de achtergrond van de historische ontwikkelingen dit tot deze vormen van christendom geleid hebben. Voor het eindpaper kunnen de studenten zich richten op een regio die hun bijzondere belangstelling heeft.

Objectives

Studenten zijn na afronding bekend met de belangrijkste verschijningsvormen van het christendom in Afrika (orthodox, roomskatholiek, protestants en pentecostaal) tegen de achtergrond van hun historische ontwikkelingen en de hedendaagse context; ze kennen de belangrijkste bronnen op dit vakgebied en kunnen op basis van de kennis van de bronnen en enige begeleide onderzoekservaring in het kader van papers en presentatie verder onderzoek op dit terrein aanvatten. Daarnaast kunnen ze het christendom in Afrika plaatsen in het grotere geheel van het mondiale christendom.

Method of instruction

Werkcollege; van studenten wordt een actieve bijdrage verwacht, zowel in wekelijkse voorbereiding van de collegestof, als mbt de twee papers en het referaat. Het onderwerp voor de eerste (‘mid-term’) paper wordt door de docent opgegeven, het tweede paper en de daarmee samenhangende presentatie betreffen een onderwerp naar eigen keuze. Het college zal met Blackboard ondersteund worden, het is raadzaam dat studenten zich ca. een week voor het begin van de colleges op Blackboard aanmelden.

Examination

Twee papers + presentatie.

Required reading

Nader op te geven.

Admission

Afgerond college Geschiedenis van het christendom (propedeuse, zie E-gids).

Comments

*Het college vindt doorgang bij deelname van minimaal vier studenten. Bij minder aanmeldingen zal een aangepast programma aangeboden worden in de vorm van begeleide literatuurstudie en een werkstuk. *Aanmelding uiterlijk 30 augustus 2007 bij H.L. Murre-van den Berg ( h.l.murre@let.leidenuniv.nl) *Het college kan samen met de cursus Geschiedenis van het christendom (voor studenten van buiten de faculteit), het alternerende college Aziatisch christendom (najaar 2008) en het college Rituelen en symbolen van het christendom deel uitmaken van een bachelorkeuzevak ‘Wereldchristendom’ (zie onder bachelorkeuzevakken).