Prospectus

nl en

Archeologie van de Romeinse wereld

Course
2009-2010

Dit college geeft de student een overzicht van de archeologie van de gehele Romeinse Mediterrane wereld. Eerst zal aandacht worden besteed aan de structuur en het functioneren van het Imperium; het concept romanisering zal daarbij centraal staan en wordt uitgebreid bediscussieerd. Vervolgens zullen de verschillende delen van de Romeinse wereld (Itali?de Donau provincies, Romeins Griekenland, het Romeinse Oosten, Romeins Egypte en Noord Afrika, de westelijke Romeinse provincies) worden behandeld aan de hand van archeologische overblijfselen en op grond van recent archeologisch onderzoek in die gebieden. Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden maakt onderdeel uit van het programma.

Learning objectives

  • Heeft een primaire, oriënterende kennis over de archeologie van de diverse Romeinse provincies. d.w.z. weet wanneer de provincies veroverd zijn, kent de belangrijkste sites die in de literatuur en het college behandeld zijn, weet hoe de structuur van het Romeinse Imperium was en hoe het imperium functioneerde, kan de romanisering in deze sites plaatsen etc;

  • Heeft de romaniseringdiscussie zich eigen gemaakt;

  • Kan een wetenschappelijk artikel mbt romanisering analyseren, samenvatten en kritisch becommentariëren;

  • Kan een kritisch, goed beargumenteerd eigen standpunt formuleren op het gebied van romanisering;

  • Kan archeologisch materiaal kritisch beschouwen tegen de achtergrond van het Romaniseringsdebat.

Method of instruction

Hoorcollege (met 1 tutorial), literatuurstudie en opdracht.

Examination

Kennis van de collegestof en de literatuur wordt getoetst door middel van de beoordeling van de deelname van de student aan het tutorial en door middel van een afsluitend tentamen. Het samenvatten en kritisch becommentarieëren van een wetenschappelijk artikel wordt getoetst middels de opdracht.