Prospectus

nl en

Vocabulary/Writing - Language Acquisition II

Course
2009-2010

Beschrijving

In het eerste jaar hebben studenten de meest frequente woorden van het Nederlands geleerd, maar het is nodig die woordenschat te vergroten. Met behulp van Wijze woorden, en ‘Woordenschat Nederlands voor vergevorderden’ wordt zowel de alledaagse als de academische woordenschat vergroot met ruim 1500 woorden. Daarnaast schrijven de studenten vijf essays over diverse aspecten van woordenschat.

Onderwijsvorm

Werkcollege

A la carte- en Contractonderwijs

Niet beschikbaar voor A la carte- of Contractonderwijs.

Toegangseisen

Taalvaardigheid I: Schrijven 1B en Woordenschat 1B.

Leerdoelen

Uitbreiding van de woordenschat en kennis opdoen in diverse aspecten van woordenschat. Bovendien krijgen studenten inzicht in hun eigen fouten. Daarnaast verbeteren de studenten hun schrijfvaardigheid (tekstopbouw, schrijfstijl, etc.).

Studielast

-

Literatuur

  • Ghislaine Giezenaar en Edith Schouten, _Wijze woorden, Woordenlijst Academisch Nederlands met idioomoefeningen _(Amsterdam/Antwerpen, 2002)

  • Het materiaal voor Woordenschat Nederlands voor vergevorderden is beschikbaar via internet (www.snvt.uva.nl/Taalunieversum/Woordenschat/), maar er is ook een reader verkrijgbaar met woordenlijsten.

  • Reader met opdrachten voor de essays.

Toetsing

Woordenschat: er zijn twee tentamens, die beide vijf keer per jaar kunnen worden afgelegd. Het tentamen wordt volledig afgenomen op de computer. Een score van 80% is vereist. Tentamendata worden later bekend gemaakt.

Schrijven: De essays mogen niet meer dan 11% van het totaal aantal woorden aan fouten bevatten. Bovendien worden ze beoordeeld op opbouw en inhoud.
Het cijfer voor Woordenschat en Schrijven wordt voor tweederde bepaald door het cijfer voor de twee tentamens woordenschat en voor eenderde door het gemiddelde van de cijfers voor de vijf essays. Alle cijfers moeten voldoende zijn.

Rooster

Zie het rooster van de opleiding Dutch Studies.

Informatie

Bij de studiecoördinator: i.zagar@hum.leidenuniv.nl.

Aanmelden

Via U-Twist.

Blackboard

-

Opmerkingen

Doelgroep: Buitenlandse studenten met gevorderde kennis van de Nederlandse taal

Overzicht: In het college worden verschillende aspecten van de Nederlandse woordenschat besproken: partikels, leenwoorden, Nederlandse woorden die in andere talen niet voorkomen, woorden die cursisten uit andere talen kennen en in het Nederlands niet bestaan, etc. Een ander deel van het college wordt besteed aan het bespreken van de essays: veelgemaakte fouten, tekstopbouw, etc. De essays worden nagekeken m.b.v. codes, waarmee de studenten zelf hun stukken moeten verbeteren.