Prospectus

nl en

WC: Beeldhouwkunst oud en modern dlt

Course
2009-2010

Beschrijving

Daar de kunstgeschiedenis nog steeds vaak wordt gelijkgesteld aan de geschiedenis van de schilderkunst, is het goed te bedenken dat de kunstenaars die wij nu beschouwen als de beroemdste van hun tijd (ook) beeldhouwer waren: Donatello, Michelangelo, Bernini, Canova, Rodin en Picasso. In de werkgroep wordt nagegaan wat het eigene is aan sculptuur in relatie tot architectuur en schilderkunst. De beeldhouwkunst van genoemde kunstenaars wordt bestudeerd, waarbij de nadruk zal liggen op de grote kunstcentra zoals Florence, Rome, Parijs, maar ook zullen minder bekende plaatsen aan de orde komen. Hierbij zal bovendien worden gekeken naar het belang van de Nederlandse beeldhouwhouwer.

Onderwijsvorm

Responsiecollege met enkele excursies. Er geldt voor de werkcolleges een aanwezigheidsplicht (zie Onderwijs- en Examen reglement OER).

A la carte- en Contractonderwijs

Niet beschikbaar voor A la carte- of Contractonderwijs.

Toegangseisen

nvt

Leerdoelen

Studenten leren de belangrijkste objecten uit de geschiedenis van de westerse beeldhouwkunst te herkennen en dateren, en deze plaatsen binnen de stijlhistorische ontwikkeling. Ook leren zij te verwoorden hoe deze objecten functioneerden binnen relevante historische en culturele contexten.

Studielast

5 ects

Literatuur

Syllabus Beeldhouwkunst
Georges Duby en Jean-Luc Duval, Sculpture. From Antiquity to the Present Day, Keulen 2002. (In verschillende edities verkrijgbaar, o.a. Taschen, bij De Slegte)
Roberta J.M. Olson, Italian Renaissance Sculpture, London 1992.
Bruce Boucher, Italian Baroque Sculpture, London 1998

Toetsing

Referaat en werkstuk.

Rooster

2009-2010

Informatie

Dr. J.L.L. Tilanus j.l.l.tilanus@hum.leidenuniv.nl

Aanmelden

Via u-twist

Blackboard

nvt ### Opmerkingen

nvt