Prospectus

nl en

Exegese Oude Testament 1 (apocriefen)

Course
2009-2010

In het college lezen de studenten delen van het Oudtestamentische geschrift Tobit in het Grieks. Hierdoor leren zij methoden en technieken van de Oudtestamentische exegese in de praktijk te brengen, zoals tekstkritiek, benadering van bijbelse geschriften als literatuur, en historische exegese. Daarnaast geeft de lezing van Tobit aanleiding tot enkele excursen over capita selecta uit de godsdienstgeschiedenis van het jodendom in de Hellenistische periode. De boekenstof, over de geschiedenis van het jodendom in diezelfde periode, wordt door de studenten zelfstandig bestudeerd, en niet op het college behandeld.

Doelstelling

Doelstellingen zijn het op een wetenschappelijk verantwoorde manier leren lezen van Oudtestamentische geschriften (in het bijzonder apocriefe geschriften); het opbouwen van kennis van de hoofdlijnen van de politieke, sociale en culturele geschiedenis van het jodendom in de Hellenistische en Romeinse periode; het aanleren van de vaardigheid de weg naar de primaire bronnen van het jodendom in die periode te vinden; van dit alles beknopt schriftelijk verslag uit te kunnen brengen.

Onderwijsvorm

Dit vak is een combinatie van een hoor- en een werkcollege en zelfstudie. Elke week bereiden de studenten een stuk Grieks voor, dat ze vertalen, parafraseren en plaatsen in de context van het geschrift in zijn geheel. De boekenstof, over de geschiedenis van het jodendom in diezelfde periode, wordt door de studenten zelfstandig bestudeerd, en niet op het college behandeld.

Toetsing

Over de opgegeven literatuur vindt een schriftelijk tentamen plaats, waarin getoetst wordt of de studenten voldoende kennis bezitten over de geschiedenis van het jodendom in de Hellenistische en Romeinse periode. Daarnaast moet over een deel van de collegestof een werkstuk van maximaal acht pagina’s geschreven worden. Het werkstuk moet uiterlijk een week vóór het tentamen ingeleverd worden. Het onderwerp wordt halverwege het semester opgegeven; de vraagstelling van het werkstuk wordt door de studenten zelf gemaakt, en voorbesproken in een van de laatste colleges.

Literatuur

De hieronder genoemde boeken hoeven niet aangeschaft te worden:

  • P. Schäfer, Geschichte der Juden in der Antike. Die Juden Palästinas von Alexander dem Großen bis zur arabischen Eroberung, Stuttgart/Neukirchen-Vluyn 1983, hfdst. 1-4 en 8-10 (of dezelfde hoofdstukken uit de Engelse vertaling);

  • W. Horbury, W.D. Davies, J. Sturdy (eds.), The Cambridge History of Judaism. Volume III: The Early Roman Period, Cambridge 1999, pp. 1-191.

Toelating

Er wordt vanuit gegaan dat de studenten de in het college te lezen teksten zelf in het Grieks kunnen lezen.

Opmerkingen

Het voormalige college Judaïca is in dit college opgenomen.