Prospectus

nl en

Politiek Leiderschap

Course
2009-2010

Omschrijving

Doel: De inzichten die we hebben in de persoonlijkheid van politieke leiders zijn vaak rudimentair. Vraag aan een vriend of kennis wat hij of zij van een willekeurige politicus vindt en je staat versteld van het expliciete antwoord dat veelal elke methodologie ontbeert. Deze cursus wil bijdragen aan het verwerven van kennis en inzicht in de politieke persoonlijkheid en wil handvatten bieden voor theorievorming en onderzoek naar politieke leiders.

Inhoud: Er is een grote verscheidenheid aan onderzoeksmethoden om de persoonlijkheid van politieke leiders te analyseren. Op afstand, zonder contact met de politieke leider, wordt geprobeerd de politieke leider aan de macht of op weg naar de macht te ontleden: zijn diens karakterkenmerken, competenties en stijlen ondersteunend aan het politiek leiderschap of kunnen ze verstoringen veroorzaken?. En hoe kunnen de aangetroffen inzichten worden gebruikt in de omgang met de politieke leider of bij het voorspellen van het verloop van zijn of haar politieke leiderschap. In de colleges worden de methoden behandeld van onder anderen Barber, Renshon, George, Greenstein, Winter, Post, Immelman, Hermann, Preston, Suedfeld, en Walker.

Onderwijsvormen

De eerste colleges zijn een mengvorm van hoor- en werkcolleges. De colleges en opgegeven literatuur vormen de basis voor een aantal opdrachten waarvan de resultaten tijdens de tweede reeks colleges zullen worden gepresenteerd. Die opdrachten zijn het schrijven van een recensie, het ontwerpen van een onderzoeksplan, het geven van commentaar op een concept onderzoeksplan van een mede-student(e) en het schrijven van een profielpaper.

Studiemateriaal

  • Greenstein, F. (2000), The Presidential Differences, Leadership style from FDR to Clinton, New York: The Free Press.

  • Renshon, S. (1998), The Psychological Assessment of Presidential Candidates, New York: Routledge, an imprint of Taylor en Francis Books Ltd.

  • Post, J., M. ed. (2003), The psychological assessment of political leaders, With profiles of Saddam Hussein and Bill Clinton, Michigan: The University of Michigan Press.

  • Een collectie artikelen uit wetenschappelijke tijdschriften.

Toetsing

Het eindcijfer wordt gebaseerd op vier opdrachten.: – Je schrijft een recensie van een onderzoekspublicatie (1000-1500 woorden) en presenteert en bespreekt die recensie tijdens een van de colleges. . Weging: 1/10. – Je geeft een medestudent(e) schriftelijk commentaar op zijn of haar concept onderzoeksplan. Het commentaar bevat 800-1000 woorden. Weging: 1/10. – Je maakt een plan voor een eigen onderzoek naar politiek leiderschap en presenteert dit tijdens een van de colleges. Het plan bevat 1500 – 2000 woorden. Weging: 3/10. – Je doet onderzoek naar een aantal karakterkenmerken, de levensloop en de politieke context van een politieke leider en presenteert het concept tijdens een van de colleges. De definitieve versie van het profielpaper 6000-7000 woorden. Weging: 5/10.

Rooster

woensdag 3 februari t/m 24 maart van 15.00-17.00 uur in 1A22; en
vrijdag 5 februari t/m 26 maart, 13.00-15.00 uur, 1A22 (behalve 5 feb: filmzaal, 19 feb 6C03, 26 feb, 5A42, 19 mrt zaal 1A03, 26 mrt 5B04)

Ingangseisen

Politieke Psychologie