Prospectus

nl en

Pathofysiologie

Course
2009-2010

Doel

  • De student is in staat om na te denken over verstoringen in de fysiologie in termen van mechanismen.

  • De student kan deze mechanismen toepassen op klinisch relevante terreinen zoals de luchtwegen, het hart en de circulatie, evenals op het gebied van de bloedstolling.

Beschrijving

Tijdens het blok pathofysiologie leert de student dat algemene mechanismen zoals druk en stroming niet alleen worden toegepast in de fysiologie maar ook relevant zijn om de verstoringen in de fysiologie, de pathofysiologie, te begrijpen. Dezelfde mechanismen zijn voor veel verschillende systemen op vergelijkbare wijze van belang. Denk maar eens aan “stroming en weerstand” in relatie tot “lucht en luchtwegen” en in relatie tot “bloed en bloedvaten”. Dezelfde principes, relevant voor verschillende systemen.

Tijdens het blok pathofysiologie zal vooral aandacht worden besteed aan de pathofysiologie van de luchtwegen, van het hart, van het vaatstelsel en van de bloedstolling. Er wordt niet alleen nieuwe stof geleerd, ook wordt een brug gemaakt tussen het eerste en derde jaar. Dit is bijvoorbeeld van belang is voor het blok Borst en het blok Nefrologie en Urologie.

Voor het onderdeel obstructie en pulmonale hypertensie is de stof uit blok ademhaling (jaar 1) van belang. Daarnaast is het van belang om de stof uit het blok Hart en Bloedsomloop (jaar 1) en Nieren (jaar 1) in dit blok paraat te hebben.

Inzicht in en toepassen van algemene principes komt voortdurend van pas bij het diagnosticeren en behandelen van patiënten. In dit blok zullen we hiermee ervaring opdoen toegespitst op genoemde vakgebieden.