Prospectus

nl en

Gezondheid, ziekte en gedrag

Course
2009-2010

Aim

  • De student is na het deelnemen aan het blok in staat het normale psychosociale functioneren van individuen te bespreken in het kader van moderne theorieën over gezondheidsgedrag en ziektegedrag. De student kan een exposé geven over de psychosociale aspecten van gezondheid en ziekte en over welke rol psychosociale interventies vervullen in het bevorderen van kwaliteit van leven en zelfmanagement.

  • De student is na het blok in staat het biopsychosociale model uit te leggen en kan de belangrijkste gedragspatronen die zijn geassocieerd met gezond blijven, lichamelijk ziek worden en het herstelproces c.q. chroniciteit in dit model inpassen.

  • Na het blok kan de student in praktijk brengen hoe gezondheidsgedrag, ziektegedrag en coping bij lichamelijk zieke mensen worden gemeten, mede door die metingen te hebben uitgevoerd.

  • De student is in staat om aan het einde van het blok een poster te presenteren waarin het verband tussen gedrag en ziekte/gezondheid uiteen wordt gezet.

Content

In dit blok staat het psychosociale functioneren met betrekking tot gezondheid en ziekte van mensen centraal. De student leert hoe gezondheid en ziekte niet alleen bepaald worden door somatische factoren, maar ook door psychologische en maatschappelijke factoren.