Prospectus

nl en

Geschiedenis van het Openbaar Bestuur

Course
2009-2010

***Geschiedenis van het Openbaar Bestuur*
Hoe is ons openbaar bestuur eigenlijk ontstaan? Wat is de oorsprong van hedendaagse instituties? Zijn er verschillende nationale bestuurlijke tradities te onderscheiden en welke invloed hebben deze tradities op verschillende vormen van hedendaags openbaar bestuur? In het vak bestuursgeschiedenis geven wij de aanzet om op dit soort vragen een antwoord te geven. Enerzijds besteden wij in deze cursus aandacht aan ontstaan, groei en verandering van elementen van het Nederlandse én internationale openbaar bestuur. Zo kunnen wij bestuurlijke ontwikkelingen in verleden, heden én toekomst beter doorgronden. Anderzijds hebben wij aandacht voor bestuursgeschiedenis als wetenschappelijke discipline. Het idee dat handelingen en gebeurtenissen in het verleden van invloed zijn op beslissingen in het heden wordt intuïtief veelal erkend. Het blijft echter vaak de vraag hoe, in welke mate en waarom dit dan het geval is. Is kennis van het bestuurlijke verleden, met andere woorden, nuttig of is het alleen maar leuk om te weten? Welke vragen worden er gesteld? Welke methoden en technieken worden er gebruikt? Wat zijn belangrijke definities, concepten en discussies binnen de bestuursgeschiedenis?

Coordinator:
Toon Kerkhoff

Onderwijsvormen:
Hoorcolleges

Studiemateriaal:

  • Digitale syllabus bestaande uit losse artikelen. Deze zal via Blackboard worden verspreid.

  • Geschiedenis van het openbaar bestuur in Nederland (Coutinho, 2010). Deze bundel zal naar verwachting in 2010 uitkomen en is onder voorbehoud als literatuur voor dit vak gekozen. Nadere informatie (via Blackboard) volgt zo spoedig mogelijk.

  • Raadschelders, J.C.N. (1998 of 2000), Handbook of Administrative History. Transaction Publishers, New Brunswick/London (zowel harde kaft uit 2000 en origineel soft cover uit 1998 zijn mogelijk)

Toetsing:
Nader bekend te maken

Ingangseis:
Geen

Rooster:
Hoorcolleges: Woensdag 31/3 – 19/5 (geen college op 7/4 en 5/5) van 13-15u in zaal: SC-01, m.u.v. 21/4 in zaal 02, Gorlaeus; 28/4 van 11-13 uur in Gorl. 03; 06/04 van 15-17 uur in zaal SC-01.

Tentamen:
Donderdag 3 juni 2010 van 9-12u in het USC.

Herkansing:
Vrijdag 18 juni 2010 van 13-16u in het USC.

Let op! Er kunnen nog wijzigingen optreden in dit rooster.
Laatste wijziging: 6 april 2010.