Prospectus

nl en

Coschap Psychiatrie

Course
2009-2010

Aim

De co-assistent is na dit coschap in staat om bij een patiënt die zich meldt met (psychiatrische) klachten, symptomen, en/of afwijkend gedrag:

  • de belangrijkste problemen te inventariseren en systematisch vast te leggen.

  • op basis van de verzamelde informatie een beargumenteerde differentiaaldiagnose op te stellen.

  • uit de differentiaaldiagnose een werkdiagnose te selecteren en hierop beargumenteerd een behandelvoorstel te doen.

  • een behandeltraject te (her) beoordelen en het vervolgbeleid te bepalen.

Voor nadere details van de leerdoelen: zie Blackboard.

Content

Het co-assistentschap psychiatrie duurt zes weken. Het co-schap vindt plaats in het LUMC, of in een GGZ instelling in de omgeving van Leiden/Den Haag dat met het LUMC geaffilieerd is. Ook is het mogelijk het co-schap in de kinder- en jeugdpsychiatrie (Curium) te volgen.
Het loont de moeite je tevoren te oriënteren op de mogelijkheden van de verschillende stageplaatsen! Er zijn stages in een klinische en in ambulante setting. Per instelling kan ook de verdere invulling van het co-schap verschillen.

Sommige co-assistenten maken ook kennis met consultatieve psychiatrie, anderen met acute psychiatrie of de verslavingszorg, etc. Nu is er de mogelijkheid tot verdieping van in de pre-klinische fase verworven psychiatrische kennis en inzicht.

Wat betreft kennis en inzicht, krijgen de co-assistenten ook nu weer wekelijks onderwijs, gericht op de veelvoorkomende psychiatrische stoornissen. Hierbij wordt in een roulerend systeem aandacht besteed aan de volgende 6 onderwerpen: psychotische stoornissen, affectieve stoornissen, angststoornissen, dementie en delirium, persoonlijkheidsstoornissen en kinderpsychiatrie.. Dit onderwijs vindt voor de co-assistenten die hun stage binnen de regio van GGZ Leiden e.o. lopen centraal plaats.

Daarnaast zijn er onderwijsmomenten gericht op het psychiatrisch onderzoek, zijn er patiëntendemonstraties en krijgt de co-assistent een introductie in psychotherapieën. Zowel binnen het LUMC als in de geaffilieerde GGZ instellingen behoren keuzeco-schappen en semi-artsstages tot de mogelijkheid.