Prospectus

nl en

Company Law and Corporate Groups

Course
2009-2010

Coördinator

  • Naam: mr. C. de Groot

  • Werkadres: Steenschuur 25, 2311 ES Leiden

  • Bereikbaarheid: Telefonisch en per e-mail

  • Telefoon: 071 – 527 7234

  • E-mail: c.degroot@law.leidenuniv.nl

Instituut/afdeling

  • Instituut voor Privaatrecht

  • Afdeling: Ondernemingsrecht

  • Kamernummer secretariaat: C 2.02

  • Openingstijden: Maandag, dinsdag, donderdag van 9.00-13.00 uur. Vrijdag van 9.00-14.45 uur.

  • Telefoon secretariaat: 071 – 527 7235 (gedurende de gehele week bereikbaar)

  • E-mail: ondernemingsrecht@law.leidenuniv.nl

Omschrijving

Doel van het vak
Doel van het vak is masterstudenten vertrouwd te maken met de verschillende ondernemingsrechtelijke leerstukken en problemen, meer in het bijzonder vanuit de invalshoek van concernverhoudingen. Deze invalshoek is een gevolg van het feit dat een onderneming in veel gevallen de juridische gedaante heeft van een concern, welke omstandigheid een eigen inkleuring geeft aan ondernemingsrechtelijke leerstukken en problemen. De concernproblematiek speelt dan ook bij vrijwel elk ondernemingsrechtelijk vraagstuk een belangrijke rol.

Korte omschrijving van het vak
Een ondernemer kiest in verreweg de meeste gevallen voor het concern als ondernemingsvorm, of, beter gezegd, zijn onderneming groeit daar mettertijd in. De wens tot beperking van aansprakelijkheid (naast fiscale motieven) speelt hierbij een belangrijke rol. Omdat een rechtspersoon slechts (volledig) kan worden begrepen vanuit de functie die hij feitelijk binnen de onderneming vervult, “kleurt” het concernverband als het ware alle rechtsnormen die daarbij te pas komen. Zo is het evident dat de toezichthoudende rol van een raad van commissarissen op het niveau van een werkmaatschappij verschilt met die van een beursgenoteerde houdstermaatschappij. Dit geldt ook voor de taak en verantwoordelijkheid van het bestuur, de verhouding tussen de vennootschappelijke organen onderling en tot op zekere hoogte ook voor de relatie tot derden, zoals werknemers en schuldeisers. Het is dan ook geen wonder dat de concernproblematiek bij vrijwel elk actueel vraagstuk van ondernemingsrecht opduikt. Denk aan het milieuschandaal in Ivoorkust met betrokkenheid van de Trafigura-groep, of de verkoop in 2007 door ABN Amro-bank van haar Amerikaanse dochter LaSalle aan Bank of America. Hadden de aandeelhouders daar niet mee moeten instemmen? Waren commissarissen niet te passief gebleven? Soortgelijke vragen spelen rond de recente ontmanteling van het Fortis-concern. Het concernrecht is niet zozeer een afzonderlijk onderdeel van het ondernemingsrecht, maar veeleer een invalshoek van waaruit men praktisch elk ondernemingsrechtelijk onderwerp kan analyseren en beoordelen.

Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)
Het vak Ondernemingsrecht en concernverhoudingen draagt ertoe bij dat de studenten in staat zijn om literatuur, juridische bronnen en complexe cases op het gebied van het ondernemingsrecht diepgaand en in relatie tot de economische werkelijkheid te analyseren en te interpreteren, daarbij maatschappelijke aspecten te betrekken, kritische vragen te stellen en vernieuwende juridische oplossingen aan te dragen. Ter bevordering hiervan kent het programma tevens een reeks gastcolleges gegeven door bekende advocaten.

Onderwijsvormen

Hoorcolleges

  • Aantal à 2 uur: 18 bijeenkomsten met een gemengd hoorcollege/werkgroepkarakter

  • Namen docenten: verschillende leden van de afdeling Ondernemingsrecht

  • Vereiste voorbereiding door studenten: bestudering van de te behandelen stof en voorbereiding van de te bespreken casuïstiek

Werkgroepen
Geen

Andere onderwijsvorm(en)
Geen

Studiemateriaal

Verplicht studiemateriaal
Literatuur: zal worden bekendgemaakt via Blackboard en in het werkboek.

Werkboek:

  • Werkboek Ondernemingsrecht en Concernverhoudingen

Reader: Geen

Aanbevolen studiemateriaal
Geen

Toetsing

Toetsvorm(en)
Schriftelijk tentamen

Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.

Ingangseis

Bachelor rechtsgeleerdheid (zie ook OER).

Rooster

Voor de vakken van de master.

Inschrijving

Niet bekend

Digitale leeromgeving

Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard.

Bijzonderheden

Geen.

Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden, etc.