Prospectus

nl en

Methodologie van Kwantitatief Onderzoek

Course
2009-2010

Omschrijving

In deze cursus worden de empirische studies van Pippa Norris Driving Democracy en Arend Lijphart Thinking about Democracy nader onderzocht. Centraal in beide boeken staat de relatie tussen enerzijds democratische en economische “performance indicators” en anderzijds verschillende types democratieën. De auteurs maken verschillende empirische claims, zoals dat decentralisatie van politieke macht een gunstige uitwerking heeft op de democratie (Norris) en dat het delen van de regeringsmacht in een coalitie beter is voor het democratische gehalte van een samenleving dan een meerderheids regering van één partij (Lijphart). Bovendien wordt de stelling verdedigd dat een consensus democratie, zoals het Nederlandse poldermodel, ook betere resultaten voortbrengt op het economische vlak.

Aan de hand van een databestand van 191 landen met een groot aantal indicatoren voor o.a. democratisering, Freedomhouse, good governance en allerlei economische indicatoren, wordt in de cursus de studies van Norris en Lijphart nader onderzocht.

Cursus wordt afgerond met een eindpaper waarin een zelf gekozen onderzoek naar democratieën empirisch wordt onderzocht aan de hand beschikbare data van verschillende landen.

Onderwijsvormen

Hoor- en werkcolleges in het Nederlands

Studiemateriaal

aantal pagina’s 750

  • Losse artikelen (op blackboard) en de volgende twee boeken:

  • Arend Lijphart (2008) Thinking about Democracy. Power sharing and majority rule in theory and practice. Routledge.

  • Pippa Norris (2008) Driving Democracy. Do power-sharing institutions work? Cambridge University Press

Toetsing

Eindpaper van circa 7000 woorden.

Rooster

woensdag 28 oktober t/m 16 december, 13.00-15.00 uur, 5B04 en
en donderdag 29 oktober t/m 17 december, 13.00-15.00 uur in 1A30(pc)

Ingangseisen

Methoden van Politicologisch Onderzoek / Research Methods in Political Science