Prospectus

nl en

Administrative Law / Special Topics

Course
2009-2010

Coördinator

  • Naam: Mr. J.A.M.A. Sluysmans en J.J. van der Gouw

  • Werkadres: Van der Feltz Advocaten, Javastraat 22, Den Haag

  • Bereikbaarheid: Na aanvraag via e-mail wordt individuele afspraak gemaakt.

  • Telefoon: 070 3131 050

  • E-mail: : sluysmans@feltz.nl en/of vandergouw@feltz.nl

Instituut /afdeling

  • Instituut: Publiekrecht

  • Afdeling: Staats- en bestuursrecht

  • Kamernummer secretariaat: B1.21

  • Openingstijden: 9.00 – 16.45 uur

  • Telefoon secretariaat: 071 – 527 7713

  • E-mail: staatsenbestuursrecht@law.leidenuniv.nl

Omschrijving

Doel van het vak
Dit vak beoogt een inleiding te bieden in enige voor de notariële praktijk belangrijke wetten op het gebied van de ruimtelijke ordening. Centraal staat daarbij de vraag op welke wijze de overheid beleid kan ontwikkelen en uitvoeren op het gebied van de ruimtelijke ordening.

Korte omschrijving van het vak
Op hoofdlijnen worden onder meer besproken: de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de Woningwet, de Wet voorkeursrecht gemeenten, de Onteigeningswet, de Wet op de stads- en dorpsvernieuwing. Verder wordt aandacht besteed aan de verhouding tussen publiek- en privaatrechtelijke instrumenten die de overheid ten dienste staan. Daarbij komen ook de rechtsbeschermingaspecten aan bod die burgers hebben om zich te verweren tegen overheidshandelen op het gebied van de ruimtelijke ordening. Dienaangaande bouwt het vak voort op het vak bestuursrecht notariële studierichting, algemeen deel.
Daarnaast biedt het vak een training in enkele van de professionele vaardigheden die men nodig heeft in de notariële beroepspraktijk, zoals het vermogen adequaat juridische vraagstukken te signaleren en te analyseren. Aan de hand van het studieboek en een reader wordt de student een verdiepingsmogelijkheid geboden in een brede reeks van onderwerpen op het gebied van de ruimtelijke ordening, waarbij hij/zij zich vooral door zelfstudie (ondersteund door zelftoetsvragen in de reader) een ‘basisniveau’ aan kennis moet verwerven. Tijdige zelfstudie en een adequate voorbereiding op de colleges wordt gestimuleerd doordat studenten voorafgaande aan de colleges een opdracht dienen in te leveren. Dit betreft de beantwoording van vragen n.a.v. een casus die per week wordt uitgebouwd.
Tijdens de hoor / werkcolleges vindt een thematische verdieping plaats waarbij veelvuldig de praktische betekenis voor de notariële praktijk van de stof inzichtelijk wordt gemaakt. De behandeling van de casus draagt daar aan bij.

Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)
Na afronding van het vak hebben studenten de volgende kwalificaties verworven: de student heeft op hoofdlijnen inzicht verworven in de voor de notariële praktijk relevante regelgeving op het gebied van de ruimtelijke ordening. De student beschikt over basiskennis waarmee hij of zij zelfstandig de belangrijkste juridische problemen die zich in de notariële praktijk kunnen voordoen kan signaleren en oplossen. De verworven kennis biedt een basis om zonodig snel de kennis van het ruimtelijke ordeningsrecht te kunnen verdiepen teneinde juridisch complexe vragen zelfstandig te kunnen onderzoeken. Het gebruikte boek tijdens het vak is ook een uitstekend handboek voor gebruik in de praktijk.

Onderwijsvormen

1. Hoorcolleges

  • Aantal à 1,5 uur: 4

  • Docent: Mr. J.A.M.A. Sluysmans en J.J. van der Gouw

  • Van de studenten wordt verwacht dat zij voorafgaand aan het college de studiestof hebben bestudeerd. Dit wordt gestimuleerd door middel van inleveropdrachten waarmee een half punt kan worden behaald voor het tentamen direct volgend op het onderwijs.

2. Werkgroepen

  • Aantal à 1,5 uur: 4

  • Docent: Mr. J.A.M.A. Sluysmans en J.J. van der Gouw

  • Vereiste voorbereiding door studenten: zie hoorcolleges

3. Andere onderwijsvorm(en)
Gestructureerde zelfstudie m.b.v. zelftoetsvragen en inleveropdrachten.

Studiemateriaal

Verplicht studiemateriaal
Literatuur:
PJJ van Buuren, AAJ de Gier, AGA Nijmeijer en J Robbe, Hoofdlijnen ruimtelijk bestuursrecht, Deventer: Kluwer 2009 (7e druk)

Werkboek: Syllabus

Reader: Syllabus

Aanbevolen studiemateriaal
Geen.

Toetsing

Toetsvorm(en)

  • Schriftelijk tentamen met open vragen

Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.

Ingangseis

Bestuursrecht notariële studierichting, algemeen deel (tentamen hoeft niet te zijn gehaald).

Rooster

Voor vakken van de bachelor.

Inschrijving

Via U-twist.

Digitale leeromgeving

Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard.

Bijzonderheden

  • De werkgroepen en hoorcolleges worden in één wekelijkse sessie direct opeenvolgend aangeboden. In week 3 vinden twee sessies plaats.

  • Door middel van inleveropdrachten kan een halve punt worden verdiend voor het tentamen direct volgend op het onderwijs.

Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden, etc.