Prospectus

nl en

Matrimonial Property Law

Course
2009-2010

Coördinator

  • Naam: C.G. Breedveld-de Voogd

  • Werkadres: KOG, kamer C215

  • Bereikbaarheid: Per mail dagelijks

  • Telefoon: 071 – 527 7884

  • E-mail: c.g.breedveld@law.leidenuniv.nl

Instituut/afdeling

  • Instituut voor Privaatrecht

  • Afdeling: Notariële vakken

  • Kamernummer secretariaat: B241

  • Openingstijden: Dagelijks van 09.30 – 12.30 uur

  • Telefoon secretariaat: 071 – 527 7880

  • E-mail: notarieelrecht@law.leidenuniv.nl

Omschrijving

Doel van het vak
1. Het verkrijgen van een grondige kennis en een goed inzicht in het huwelijksvermogensrecht, dat wil zeggen het gedeelte van het recht dat zich bezig houdt met de vermogensrechtelijke gevolgen van het huwelijk, het geregistreerd partnerschap en het ongehuwd samenwonen.
2. Het verdiepen en kunnen toepassen van de reeds verworven kennis van het burgerlijk recht op de verbintenisrechtelijke en goederenrechtelijke aspecten van het huwelijksvermogensrecht.
3. Door het interactieve onderwijs worden de vaardigheden met de opgedane kennis en inzichten ontwikkeld door casusposities op te lossen. Dit gebeurt mede vanuit het perspectief van de rol die de notaris speelt bij het opstellen van huwelijksvoorwaarden en partnerschapsvoorwaarden en van de taak die hij heeft bij de afwikkeling van gemeenschappen.
4. Het kunnen signaleren en inspelen op actuele ontwikkelingen in het huwelijksvermogensrecht.
5. Het in staat zijn een juridisch gefundeerd antwoord te geven op vragen uit de praktijk in schriftelijke en mondelinge vorm.

Korte omschrijving van het vak
De wettelijke regeling ervan treft men aan in Boek I titels 6, 7 en 8 BW. Daarnaast omvat het vak andere gedeelten van het vermogensrecht, zoals bijvoorbeeld het gemeenschapsrecht (Boek 3 titel 7 BW); de vermogensrechtelijke gevolgen van het ongehuwd samenwonen en vragen van pensioenverevening.

Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)
1. De student heeft kennis van en inzicht in het huwelijksvermogensrecht alsmede de systematiek (waaronder de grondslagen en dragende beginselen) ervan.
2. De student is vertrouwd met de grondslagen en beginselen van het onroerend goedrecht en heeft besef van de eigen aard van de rechtsbeoefening door de notaris alsmede van de rol die de notaris in het rechtsverkeer met betrekking tot het huwelijksvermogensrecht behoort te spelen.
3. De student is in staat om vanuit het systeem en de beginselen van het recht kritisch te reflecteren op (ontwerp) wetgeving en jurisprudentie op het gebied van het huwelijksvermogensrecht en heeft inzicht in de maatschappelijke en ethische context waarin het huwelijksvermogensrecht zich ontwikkelt en manifesteert.
4. De student is in staat om juridische teksten op het gebied van het huwelijksvermogensrecht, waaronder jurisprudentie en (ontwerp)wetgeving, te begrijpen en te analyseren, en voor niet-juridische lezers toegankelijk te maken.
5. De student is in staat juridische vraagstukken met betrekking tot het huwelijksvermogensrecht aan de hand van de jurisprudentie en wetgeving te begrijpen, te analyseren en – zowel mondeling als schriftelijk ― juridisch gefundeerd te beantwoorden.
6. De student is in staat om gekozen juridische oplossingen schriftelijk vorm te geven.

Onderwijsvormen

1.Hoorcolleges

  • Aantal à 2 uur: Gedurende 12 weken 2 x per week 2 uur hoorcollege

  • Namen docenten: prof. mr. W.G. Huijgen en mr. C.G. Breedveld-de Voogd

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Bestuderen in syllabus opgegeven literatuur

2.Werkgroepen

  • Aantal à 2 uur: Gedurende de cursus wordt drie maal een werkcollege gegeven

  • Namen docenten: prof. mr. W.G. Huijgen en mr. C.G. Breedveld-de Voogd

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Het grondig voorbereiden van de vragen en de casuïstiek die in het werkboek is opgenomen

3.Andere onderwijsvorm(en)
Geen.

Studiemateriaal

Verplicht studiemateriaal
Literatuur:

  • Klaasen-Eggens-Luijten-Meijer, Huwelijksgoederen- en Erfrecht, eerste gedeelte, Huwelijksgoederenrecht, dertiende druk, Kluwer, Deventer 2005.

  • Huijgen/Nuytink/Verstappen/Wortmann, Rechtspraak Personen- en familierecht, huwelijksvermogensrecht en erfrecht, laatste druk (2009).

Werkboek:

  • Werkboek/syllabus huwelijksvermogensrecht (In de syllabus zijn de vraagstukken voor de werkcolleges en aanvullende literatuur, jurisprudentie en/of recente (ontwerp) wetgeving opgenomen). De syllabus Huwelijksvermogensrecht 2009-2010 is naar verwachting eind augustus 2009 te verkrijgen bij de afdeling Onderwijsmaterialen.

Reader:

  • Modelakten 2008 (onderwijsmaterialen)

Aanbevolen studiemateriaal
Wordt aangegeven op Blackboard.

Toetsing

Toetsvorm(en)
Schriftelijk tentamen, open vragen

Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.

Ingangseis

Tenminste één van de twee vakken Goederenrecht en Verbintenissenrecht gehaald en voor het andere tenminste een vier.

Rooster

Voor vakken van de bachelor.

Inschrijving

Geen inschrijving voor werkgroepen, wel voor tentamen (via U-twist).

Digitale leeromgeving

Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard.

Bijzonderheden

Geen.

Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden, etc.