Prospectus

nl en

Politieke Structuren van het postkoloniale Afrika

Course
2010-2011

Toegangseisen

Beschrijving

In deze cursus wordt een inleiding gegeven in de recente politieke geschiedenis van Afrika. We zullen ons verdiepen in hoe Afrikaanse samenlevingen sinds hun onafhankelijkheid in politiek opzicht functioneren. Centraal staat dat politieke processen bestaan uit allerlei dimensies en niveaus die op elkaar inspelen. Het gaat hierbij onder andere om de rol van verschillende staatsvormen, van economie, religie en van etniciteit. College thema’s zijn: postkolonialisme; etniciteit en oorlog; de invloed van ‘structural adjustment programs’; vooroudergeesten, ‘chiefs’ en pinksterkerken en democratie en civil society. Tijdens de colleges is er ruimte voor discussie waarin inzichten uit onderzoek en literatuur worden gebruikt om huidige debatten over Afrikaanse landen die te volgen zijn in de media te analyseren.

Leerdoelen

Introductie tot sociaal-wetenschappelijke literatuur: onderzoeksvaardigheden; inzicht in hoe het moderne Afrika wordt geregeerd.

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoorcollege ### Toetsing

Presentatie tijdens college, take-home tentamen.

Blackboard

Blackboard

Literatuur

  • Paul Nugent, Africa since independence, verschillende artikelen.

Aanmelden

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

uSis

Contact

Docent: Prof. Dr. R.J. Ross

Opmerkingen