Prospectus

nl en

Het verzameld werk van Hadewijch

Course
2010-2011

Toegangseisen

Een BA-diploma Nederlandse taal en cultuur of een vergelijkbaar diploma.

Beschrijving

De Middelnederlandse mystica Hadewijch heeft een uniek en eigenzinnig oeuvre geschreven: lyriek, visioenen, brieven en gedichten. Zij is bovendien de eerste Nederlandse auteur van wie zowel teksten op rijm als in proza bekend zijn en die moeiteloos allerlei literaire vormen en stijlen aanwendt. In deze werkgroep zullen we ons richten op de verbanden en diversiteit binnen het volledige oeuvre van Hadewijch, haar verzameld werk. Waarom koos zij voor bepaalde genres, waarom gebruikte zij rijm en proza, wat was het effect van haar stijl op tekst en publiek. En hoe is haar oeuvre tot stand gekomen en overgeleverd? Tevens zullen we ons richten op navolgers van Hadewijch uit de Middeleeuwen, maar ook op modernistische schrijvers uit het begin van de twintigste eeuw die gefascineerd waren door Hadewijchs psychische en mystieke ervaringen.

Leerdoelen

Studenten verdiepen zich in de religieuze tekstcultuur van de late Middeleeuwen; dat wil zeggen zowel de productie, receptie en overlevering van literatuur, als de artistieke, ideologische, politieke en religieuze context daarvan. Studenten doen ervaring op met oude en nieuwe benaderingswijzen van mystieke teksten en bestuderen (ook in een individueel werkstuk) een hoogtepunt uit de Nederlandse literaire cultuur van de Middeleeuwen. Het college is onder meer toegankelijk voor MA-studenten Nederlands, Duits, Geschiedenis en Religieuze wetenschappen op het terrein van de mediëvistiek. Deelnemers presenteren hun bevindingen in een wetenschappelijk verantwoord betoog, zowel mondeling als schriftelijk.

Rooster

Zie het rooster van de opleiding Nederlandse taal en cultuur.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing

Referaat (30%) en werkstuk (70%).

Blackboard

Deze cursus maakt gebruik van Blackboard.
Aan het begin van het college wordt een beschrijving van het college op Blackboard geplaatst. Daarop staat (zoveel mogelijk) van week tot week de collegestof aangegeven, alsmede de voorbereiding die van de studenten wordt gevraagd.

Literatuur

Nader op te geven.

Aanmelden

Via uSis.

Contact

Geert Warnar, Opleiding Nederlandse Taal en Cultuur (WSD-complex, gebouw 1167, kamer 103a). Tel. 071-5272158. Email: g.warnar@hum.leidenuniv.nl

Opmerkingen

Geen.