Prospectus

nl en

Management van de Publieke Sector - MPS Leiden

Course
2010-2011

Het onderwerp van dit seminar betreft de analyse van publieke sector hervormingen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een vergelijkend perspectief. De nadruk valt op hervormingen in westerse staten. Wanneer men de stroom beleidsdocumenten gepubliceerd door wetenschappers, overheden en internationale organisaties als de IMF, OECD, de Wereldbank in beschouwing neemt dan moet je haast tot de conclusie komen dat bestuurlijke hervormingen overal aan de orde zijn. Maar is dit werkelijk waar? In hoeverre worden de voorgenomen veranderingen daadwerkelijk gerealiseerd? Voorts is het noodzakelijk na te gaan op welke terreinen bestuurlijke veranderingen hebben plaatsgevonden. Onder de aanduiding ‘bestuurlijke hervormingen’ gaat een grote verscheidenheid aan thema’s schuil. Het uitgangspunt van dit seminar is dat publieke sector hervormingen een multi-dimensionaal karakter hebben. De verschillende typen hervormingen hangen met elkaar samen. Men kan spreken van hervormingslagen.

De belangrijkste hervormingslagen zijn:
-de afbakening tussen de publieke en private sector;
-de veranderingen in de verdelingen van taken, bevoegdheden en middelen tussen lichamen van territoriaal en functioneel bestuur;
-de relaties tussen het openbaar bestuur en de burger;
-de relaties tussen politieke en ambtelijke bestuurders;
-reorganisaties van de ambtelijke organisatie voor wat betreft structuur, cultuur en werkwijze;
-civil service reform: naar een nieuwe ambtenaar: rechtspositie, mobiliteit, HRM en training;
-veranderingen in de ambtelijke organisatie, werkwijze en management en in het bijzonder de introductie van NPM. In het seminar gaan we deze hervormingen bestuderen en naar de onderlinge dwarsverbanden kijken.

Coördinator
Dr. F. van der Meer
Onderwijsvormen
In het eerste uur wordt een inleiding op het betreffende thema gegeven. In het tweede uur wordt aan de hand van een groepsopdracht een belangrijk aandachtspunt in de thematiek van de dag uitgewerkt.

Studiemateriaal
Geert Bouckaert and Christopher Pollitt (2004), Public Management Reform: a comparative analysis, Oxford: Oxford University Press (voor zover nog niet bestudeerd);

Aanbevolen
-Hans A.G.M. Bekke and Frits M. van der Meer (eds.) (2000), Western European Civil service systems, Cheltenham/Aldershot, Edward Elgar. Staat onder course documents op Blackboard).
-Dijkstra, Gerrit S.A. and Frits M van der Meer, Disentangling blurring boundaries: the public/private dichotomy from an organisational perspective, in: Retracing public administration, Elsevier Science Ltd, 2003, 89-106 (zie course documents).
-Frits M. van der Meer, Public sector reform in Western Europe and the rise of the enabling state, Paper presented during the Paul van Riper symposium at ASPA conference Phoenix Arizona march 2002 (zie course documents)
-Nader op te geven artikelen.

Toetsing
Eindpaper

Rooster Blok II
donderdag 4/11-16/12 van 13-16 uur in zaal 1A-11, LET OP: 2 dec college van 12-15 uur in SB-11