Prospectus

nl en

Focus 1+2: Introduction to Folklore Studies - folklore of everyday life

Course
2010-2011

Toegangseisen

Geen

Beschrijving

In het eerste deel van de cursus wordt een geschiedenis van en inleiding op de methodiek en denkwijze van de volkskunde in en over Japan (minzokugaku) gegeven. Hierbij zal de nadruk op belangrijke figuren binnen deze discipline en de thematiek en probleemstellingen die zij voorstonden. Een eerste uitgangspunt van de volkskunde en tevens van dit college is het bestuderen van het Japanse leven van alledag in het heden. Hierbij zal worden gekeken naar de historische en culturele achtergronden van gebruiken, beeldvorming en aspecten van de hedendaagse Japanse cultuur die op het eerste gezicht vanzelfsprekend lijken (en worden gevonden door de Japanse mensen zelf), maar bij nadere bestudering vaak tot stand zijn gekomen door specifieke cultuurpolitiek, gerichte inspanningen van individuen en beeldvorming in media zoals kranten. Is een bepaald gebruik of geloof traditie (overgeleverd van generatie tot generatie) of is het juist een recente uitvinding met een dun laagje traditie-vernis erover heen gegoten? Hoe komen mensen tot de conclusie dat bepaalde gebruiken traditioneel zijn, terwijl deze nog maar enkele tientallen jaren geleden uitgevonden zijn?

In het tweede deel van de cursus zal aan de hand van een aantal actuele case studies worden gekeken hoe de bovengenoemde probleemstelling en onderzoeksaanpak in de praktijk kan worden gebracht.

Leerdoelen

Deze cursus verschaft de student inzicht in de aard en geschiedenis van de Japanse volkskunde (minzokugaku), en zal tevens ingaan op methodologische vraagstukken die zich voordoen bij het bestuderen van constante veranderingen die plaatsvinden in het alledaagse leven in hedendaags Japan. Het streven is om een kritische kijk op de dynamische werking tussen traditionele en moderne aspecten van de hedendaagse Japanse cultuur te kweken.

Rooster

Zie Rooster

Onderwijsvorm

Hoorcollege en presentaties door de studenten.
De lessen zullen bestaan uit een hoorcollege in het eerste uur, en presentaties door de studenten en discussie in het tweede uur.

Blackboard

Bij deze cursus wordt gebruik gemaakt van Blackboard. Een week voor aanvang van de cursus zal een oriënterend artikel over folklore te vinden zijn, dat de student geacht wordt te lezen voor het eerste college.

Literatuur

De artikelen en aanbevolen literatuur die per week gelezen worden staan in de reader “Focusvak – Inleiding tot de Japanse volkskunde”, verkrijgbaar voor aanvang van de cursus.

Aanmelden

Via uSis

Contact

Elmer Veldkamp