Prospectus

nl en

Français (MA): Le Français des Affaires, créer son entreprise - CCIP- prépa DFP Affaires C1 et C2

Course
2011-2012

Toegangseisen

BA Frans of soortgelijk niveau

Beschrijving

Daar de structuren van economie, bedrijfsleven en hun onderlinge samenhang in de Franse samenleving centraal staan, is er bij dit vak gekozen voor “simulations globales”. Door deze actieve manier van werken wordt de student verplicht zich te verdiepen in taal- en kennisverwerving op deze gebieden. De werkvorm van dit keuzevak zal bestaan uit: a) een serie colleges waarin de student leert een gericht werkplan te maken voor het schrijven van een business plan en b) een persoonlijk business plan begeleidingstraject. Een spreekbeurt van 15 minuten zal tijdens de colleges gehouden worden over een economisch onderwerp: een overzichtelijke rangschikking van informatie (bijvoorbeeld op basis van een klein literatuuronderzoek), een samenvatting van standpunten van één of enkele auteurs, een betoog met stellingname uitgaande van een eenvoudige probleemstelling. De spreekbeurt wordt met de student op vorm en inhoud besproken. Tijdens dit seminaire kan de student zich op eigen kracht voorbereiden op deelname aan het examen DFP Affaires C1, Diplôme de Français Professionnel Affaires C1 van de Chambre de Commerce et d’Industrie de Paris (CCIP) http://www.fda.ccip.fr > examens. De certificaten die met een dergelijk examen worden behaald zijn internationaal erkend. Door dit diploma te behalen is het mogelijk in een later stadium een Master scriptie te schrijven die tevens ten overstaan van de CCIP verdedigd kan worden, het zogenaamde DFP Affaires C2, Diplôme de Français Professionnel Affaires C2. Op de taalvaardigheidschaal van het Europese Referentiekader, vastgesteld door de Raad van Europa, ligt het eindniveau van de student tussen C1 en C2.

Leerdoelen

Bij dit college geeft de student blijk dat hij of zij zich in woord en geschrift adequaat kan uitdrukken en een business plan kan schrijven voor een door hem zelf op te richten virtuele onderneming. Van de student wordt verwacht dat hij of zij, zijn of haar business plan ten overstaan van een jury verdedigt.

Rooster

Zie het rooster op de website van de opleiding.

Onderwijsvorm

  • Werkcollege

  • Excursie; bezoek aan een bedrijf dat met Franstalige landen zaken doet

Toetsing

Het schrijven van een business plan. Totstandkoming eindcijfer : Het schrijven van een business plan vormt 50% van het cijfer, het verdedigen van het businessplan vormt de overige 50%. Om het niveau van de receptieve en productieve vaardigheden van dit vak tijdens de cursus te verbeteren, wordt 10% van het eindcijfercijfer bepaald op grond van “contrôle continu”, voorbereiding en participatie: de docent beoordeelt tijdens elk college de manier waarop de student het college heeft voorbereid en daaraan bijdraagt

Blackboard

Het ter beschikking stellen van het programma, studiemateriaal, informatie, sites, het stellen van tussentijdse vragen, het maken van afspraken. Via een van te voren opgesteld programma wordt per week aangeduid wat er bestudeerd dient te worden.

Literatuur

Verplicht:

  • Cloose Eliane, (2009), Le Français du monde du travail. Français sur objectif spécifique ( Préparation aux examens DFP Affaires C1. Diplôme de Français Professionnel de la Chambre de Commerce et d’Industire de Paris (CCIP). Grenoble : Presses universitaires (PUG)

  • Léger-Jarinou C. Kalousis (2010), Construire son business plan. Les clés du BP professionnel, 2e édition 2010, ISBN 978-2-10—054333-5 Paris : Dunod ( bestellen : www.amazon.fr)

Voor zelfstudie :
Jean-Luc Penfornis (2010), Vocabulaire progressif du Français des Affaires avec 200 exercices. Paris. CLE International (bestellen : www.Amazon.fr)

Niet verplicht :
Aanbevolen literatuur ter voorbereiding op het CCIP- DFPAffaires C1:

  • Berthet Annie, Tauzin Béatrice (2002), Affaires à suivre, cahier d’exercices. Paris :Hachette

  • Bloomfield Anatole, Tauzain Béatrice (2001), Affaires à suivre, livre de l’élève. Paris : Hachette.

  • Gaeng Paul A. (2001), Le monde de l’entreprise française. Wilhelmsfeld: Gottfried Egert verlag.

  • Penfornis J-L. (2003), Affaires.com. Paris: CLE International/VUEF.

Aanmelden

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Aanmelden via uSis.

Contact

mw. drs. I.W.M. van de Calseyde

Opmerkingen