Prospectus

nl en

Theories of Film, Theater and Media

Course
2011-2012

Toegangseisen

Beschrijving

Wat is “kijkplezier”? Waarom zijn er over de hele wereld mensen bereid om geld neer te leggen om zo’n twee uur lang in een donkere zaal op een (vaak) oncomfortabele stoel te zitten om naar een theatervoorstelling of een filmvertoning te kijken? Waarom raken bepaalde films en toneelstukken ons – terwijl journaalbeelden ons lijken af te stompen? Wat zegt de populariteit van een bepaald theater- of filmgenre ons over de samenleving? Waarin verschilt het kijken van een film in de bioscoop met het zien van een film op dvd? Waarom raken we wel verslaafd aan computerspelletjes en niet aan scrabble? Wat bedoelen we als we onze huidige maatschappij een mediamaatschappij noemen, waarin politieke doorbraken ‘facebook-revolutions worden genoemd?’
In een reeks van12 hoorcolleges bespreken we een aantal klassieke theoretische essays over theater, film en nieuwe media die zich (onder andere) met dergelijke vragen bezighouden. De nadruk ligt daarbij op het lezen en begrijpen van originele klassieke essays van onder andere Wiliams, Brecht, Benjamin, Bazin, Arnheim, Kracauer, McLuhan, Kittler, Modleski, en Nichols. Speciale aandacht zal uitgaan naar essays die film, theater en nieuwe media op een vergelijkende manier analyseren, en die verbanden leggen met andere kunstvormen, zoals de architectuur, de strip en de soap opera.

Leerdoelen

De student krijgt inzicht in de belangrijkste stromingen binnen de theater-, film- en mediatheorie

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoorcollege

Toetsing

Schriftelijk tentamen

Blackboard

Blackboard wordt ingezet ter info aan studenten

Literatuur

Nader bekend te maken

Aanmelden

Studenten die willen deelnemen aan deze colleges moeten zich daarvoor aanmelden via het Universitair Studenteninformatiesysteem uSis

Studeer je aan een andere universiteit en wil je inschrijven voor keuzevakken bij Literatuurwetenschap te Leiden, dan kun je dat doen met behulp van het Formulier Gaststudent. Niet-Leidse studenten kunnen meer informatie over keuzevakken inwinnen bij Eefje Broere (tel. 071 527 6485).

Aanmelding voor A la carte en contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Contact

Bij de docent, dhr. Y. Horsman

Opmerkingen

Voor meer informatie, zie ook de eigen website van de opleiding Film- en literatuurwetenschap