Prospectus

nl en

World Cinema B

Course
2012-2013

Toegangseisen

n.v.t.

Beschrijving

Is de filmtaal universeel, zoals sommige filmcritici beweren? Of bestaan er cruciale culturele verschillen in de manier waarop filmische middelen gebruikt worden om verhalen te vertellen? Hoe begrijpen we deze verschillen? Wat is de invloed van locale literaire en theatrale tradities op een nationale cinema? Wat is de invloed van Hollywood op niet-Westerse film? En op welke manier is Hollywood veranderd onder invloed van filmtradities van elders?

Aan de hand van een reeks hoorcolleges worden de relaties tussen Westerse- en niet-Westerse filmtradities besproken. Elke week staat één nationale of regionale cinema centraal, en na afloop van elk college wordt er een representatieve film vertoond.

De colleges zullen gegeven worden door verschillende Leidse specialisten op het gebied van de filmtradities van de betreffende landen. Aan de orde komen onder andere Britse Ealing komedie’s en kostuumdrama’s; Chinese musicals; Koreaanse horror, Bollywood, Arthouse films uit Zweden en Denemarken. Daarnaast zullen van Hollywood afwijkende filmstromingen uit Polen, Marokko, Turkije en Nederland aan de orde komen.

Leerdoelen

Studenten krijgen in twaalf weken een globaal overzicht van verschillende nationale cinema’s. Daarnaast wordt geoefend met interculturele, vergelijkende analyses van filmstijlen.

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoorcollege

Toetsing

Schriftelijk tentamen

Blackboard

Blackboard wordt ingezet ter info aan studenten

Literatuur

Nader bekend te maken

Aanmelden

Aanmelden als student via uSis

Aanmelding voor A la carte en contractonderwijs

Aanmelden A la Carte.
Aanmelden Contractonderwijs.

Studeer je aan een andere universiteit en wil je inschrijven voor keuzevakken bij Literatuurwetenschap te Leiden, dan kun je dat doen met behulp van het Formulier Gaststudent. Niet-Leidse studenten kunnen meer informatie over keuzevakken inwinnen bij het Studiepunt

Contact

Bij de docent, dhr. Y. Horsman

Opmerkingen

Voor meer informatie, zie ook de eigen website