Due to the Corona virus education methods or examination can deviate. For the latest news please check the course page in Brightspace.

Prospectus

nl en

De kwestie Noord-Ierland

Course
2012-2013

Toegangseisen

BSA norm en beide propedeuse Themacolleges behaald.

Beschrijving

Noord-Ierland bestaat als staatskundige entiteit pas sinds 1921. De staat werd indertijd in het leven geroepen om een oplossing van de ‘Ierse Kwestie’ mogelijk te maken. Deze Ierse Kwestie draaide om de vraag wat de staatkundige positie van geheel Ierland moest zijn: al dan niet binnen het Verenigd Koninkrijk. Na een langdurige parlementaire en soms gewelddadige strijd door Ierse nationalisten was in 1914 besloten dat Ierland direct na het einde van de Eerste Wereldoorlog een vorm van autonomie zou krijgen. Hiertegen ontstond scherp verzet onder Ierse Protestanten die vooral in het noorden van Ierland woonden. Dit verzet, dat bijna tot een burgeroorlog leidde, deed Britse politici realiseren dat een speciale regeling noodzakelijk was. De creatie van een autonoom Noord-Ierland werd met grote tegenzin erkend door nationalisten in het verdrag van 1921 dat een einde maakte aan een periode van revolutionair geweld.
Dit college zal onderzoeken wat voor soort staat dit Noord-Ierland was, en wat voor gevolgen de blijvende ambitie van nationalisten om tot een Ierse hereniging te komen had voor de interne verhoudingen en de relatie van Noord-Ierland met Groot-Brittannië en de Republiek Ierland. Daarbij ligt de aandacht op het ontstaan, de aard van, en de oplossing voor het conflict dat uitgevochten werd tussen 1969 en 1998.

Leerdoelen

Begrip van de Noord-Ierse problematiek, actieve ervaring opdoen met subjectiviteit in handelen en geschiedschrijving.

Rooster

Zie rooster Geschiedenis

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing

  • Participatie (15%),

  • presentaties (10%),

  • boekbespreking (10%),

  • werkstuk (60%)

Blackboard

Blackboard wordt gebruikt voor informatievoorziening

Literatuur

Wordt nader bekend gemaakt

Aanmelden

Via uSis

Contact

Email: J. Augusteijn