Due to the Corona virus education methods or examination can deviate. For the latest news please check the course page in Brightspace.

Prospectus

nl en

Economische crisis in de 20e eeuw

Course
2012-2013

Toegangseisen

Beide tweedejaars BA-werkcolleges behaald.

Beschrijving

De kredietcrisis wordt in de kranten soms vergeleken met de crisis van de jaren dertig van de twintigste eeuw. Met name het monetaire beleid dat overheden sinds 2008 voeren lijkt in eerste instantie bedoeld om de fouten die toen gemaakt werden te voorkomen. Toch zijn er allerlei verschillen die maken dat er met heel andere zaken rekening moet worden gehouden.
Dit college beschouwt de problemen en oplossingen van drie crisisperioden uit de geschiedenis van de twintigste eeuw: de crisis van de jaren dertig, de oliecrises van 1973/1979, en de recente kredietcrisis. We zullen tevens aandacht besteden aan de achterliggende processen van welvaartsgroei en globalisering. Aan het eind van het college zullen we de vraag stellen waarom de subprime-crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt zo’n grote impact heeft gehad. De beleidsopties ter bestrijding van de recessie, onder meer in breed EU-verband, zullen we daarbij de revue laten passeren. Als achtergrondkennis is de stof van het hoorcollege ‘Geschiedenis van de wereldeconomie in de twintigste eeuw’ belangrijk. Kennis van het hulpvak ‘Statistiek voor historici’ is handig maar niet strikt noodzakelijk.

Rooster

Zie rooster Geschiedenis

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing

  • Referaten en actieve deelname aan discussie (30%),

  • werkstuk over eigen onderzoek (70 %)

Blackboard

Ja

Literatuur

  • Paul Krugman, The return of Depression economics and the crisis of 2008 (Londen 2008).
    Tijdens het college worden hoofdstukken bestudeerd uit:

  • Carmen M. Reinhart en Kenneth S. Rogoff, This time is different; Eight centuries of financial folly (Princeton 2009)

  • Gene Smiley, Rethinking the Great Depression (Chicago 2002).

  • Aanvullende artikelen worden op het college verstrekt.

Aanmelden

Via uSis

Contact

Email: L.J. Touwen