Prospectus

nl en

Veiligheid en Crisiscommunicatie

Course
2013-2014

Omschrijving

Veiligheid is een gevoel. Crises tasten dit gevoel aan en communicatie is een belangrijk middel om het veiligheidsgevoel te herstellen. In het geval van terrorisme en politiek gewelddadig activisme is veelal sprake van pogingen door groeperingen en individuen om het veiligheidsgevoel te ondermijnen.
Communicatie van de overheid en andere relevante actoren in het geval van een crisis is van groot belang om gevoelens van onveiligheid te voorkomen. Het mag duidelijk zijn dat dit in het geval van dodelijke terroristische aanslagen een zware opgave is (denk aan ‘9/11’, de bomaanslagen in Madrid of de moord op Theo van Gogh). Maar ook een (vermeende) dreiging van terrorisme of andere vormen van politiek geweld kan het veiligheidsgevoel aantasten of politieke en economische schade aanrichten (denk aan het incident met de “Dam-schreeuwer”, de sluiting van scholen in Leiden in verband met een bericht op het internet en de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag).
In deze cursus wordt het belang belicht van crisiscommunicatie in het algemeen en communicatie rond terroristische en politiek gewelddadige incidenten in het bijzonder. Daarbij komen begrippen en ontwikkelingen aan bod zoals ‘securitization’, ‘framing’ en terrorisme als theater. Ook wordt gekeken naar de actoren en instrumenten die overheden ter beschikking staan om de aantasting van het veiligheidsgevoel na een aanslag of incident te beperken. Diverse strategieën en beleidsplannen komen hierbij aan bod. Ten slotte worden een aantal gevallen behandeld, waaronder voorbeelden van ‘hoaxes’, mislukte of verijdelde aanslagen, gewelddadige incidenten, grote (bedrijfs)ongelukken, en potentiële dreigingen.

Toetsing

“rolling exam” (open boek vragen die voor elk college ingeleverd moeten worden), een paper ter voorbereiding van een serious game en een evaluatie van de serious game.

Studiemateriaal

  • nnb.

Blackboard

Docent maakt gebruik van Blackboard. Deze cursus is in Blackboard beschikbaar vanaf uiterlijk maandag 3 september aanstaande.

Inschrijven

Alleen mogelijk voor de gehele minor SSJ ,via USIS

Rooster:

Het (voorlopig) rooster staat op de eerste pagina van de e-Gids.