Due to the Corona virus education methods or examination can deviate. For the latest news please check the course page in Brightspace.

Prospectus

nl en

Duurzaamheid in een circulaire economie

Course
2014-2015

Toegangseisen

Alleen toegankelijk voor tweedejaars studenten van het honours college traject Bèta en Life Science. Vast onderdeel.

Beschrijving

We gebruiken als maatschappij steeds meer grondstoffen om materialen en producten te maken waarmee we ons graag omringen. De productie van deze grondstoffen, materialen en producten en het afval dat erbij ontstaat, zorgt voor veel milieuproblemen. In een Circulaire Economie worden producten intensiever gebruikt, gaan we producten met elkaar delen, repareren we ze in plaats van ze te vervangen en het afval dat toch nog overblijft gaan we hergebruiken en recyclen . Daardoor zijn er in een circulaire economie minder grondstoffen nodig, wordt er minder afval geproduceerd en zijn de milieugevolgen lager.

Dat is in ieder geval theorie, maar tegen welke problemen loop je aan in de praktijk ? Willen we onze producten wel delen met anderen? Hoe organiseer je dat en wat doe je als de buurman jouw boormachine stuk maakt ? Hoe kunnen bedrijven die afhankelijk zijn van de productie van wegwerpartikelen toch nog geld verdienen in een circulaire economie ? Is de technologie wel aanwezig om afval om te vormen tot grondstof ? En is de kwaliteit van secundair materiaal wel voldoende om er nieuwe producten van te maken ? Hoe kan de overheid een transitie in de richting van een circulaire economie stimuleren ?

Dit zijn allemaal vragen die aan de aan de orde zullen komen in deze module. We starten met een serie lezingen van experts die verschillende aspecten van de circulaire economie zullen belichten. In deze cursus ga je daarnaast ook zelf aan de slag met het thema. Je bedenkt een project binnen de circulaire economie en probeert middels een elevatorpitch je collega studenten te overtuigen dat ze jouw onderwerp moeten kiezen en als dat lukt ga je samen met je groep aan de slag om jouw project verder uit te werken.

Rooster

Colleges 17.00 – 18.15 uur: 19 januari, 26 januari, 2 februari, 16 februari, 9 maart, 16 maart, 23 maart 2015
Terugkommomenten 17.00 – 18.15 uur: 20 april en 11 mei 2015

Locatie

Van Steenis gebouw, zaal F006

Contact

honourscollege@edufwn.leidenuniv.nl
kleijn@cml.leidenuniv.nl