Due to the Corona virus it is unclear how the programmes will take place. For the latest news please check the course page in Blackboard/Brightspace.

Prospectus

nl en

Music: Leonard Bernstein and 'The unanswered Question'

Course
2015-2016

Beschrijving

Na een reeks van zes lezingen met de titel ‘The unanswered question’ kwam Leonard Bernstein tot de volgende conclusie: “And finally, I believe that because all these things are true, Ives’ Unanswered Question has an answer. I’m no longer quite sure what the question is, but I do know that the answer is ‘yes’.”
Leonard Bernstein (1918-1990) was niet alleen dirigent, pianist, schrijver over muziek, programmamaker en componist. Hij was ook Charles Eliot Norton Professor of poetry aan de Harvard Universiteit. In 1973 gaf Bernstein een reeks van zes lezingen met de titel: ‘The unanswered question’. Bernstein onderzocht hierin of er een mogelijkheid is muziek te verklaren met behulp van taal en grammatica.
In deze lezingen komen de volgende onderwerpen aan bod: 1) Musical phonology: het ontstaan en de ontwikkeling van taal en muziek; 2) Musical syntax: een onderzoek naar de structuur van taal en muziek; 3) Musical semantics: de betekenis van taal en muziek; 4) The delights and dangers of ambiguity: een benadering van de negentiende eeuw vanuit een geheel eigen invalshoek, met de ontwikkeling van harmonie en de veranderende tonaliteit als uitgangspunten; 5) The twentieth century crisis: de wereld van Schoenberg en Mahler en de crisis die is ontstaan in de muziek van de twintigste eeuw; 6) The poetry of earth: Igor Stravinsky en zijn manier van experimenteren met dissonanten en het tegelijkertijd behouden van de tonaliteit.
Voor alle studenten en docenten die geïnteresseerd zijn in muziek, in de interpretatie van muziek en in de relatie tussen taal, grammatica en muziek, zal The unanswered question nieuwe inzichten en ideeën verschaffen. Kennis van muziek en grammatica is uiterst wenselijk. De zes lezingen op film zijn in het Engels. (Niet ondertiteld)
Iedere lezing wordt met vele muziekvoorbeelden geïllustreerd.

Onderwijsvormen

6 Hoorcolleges met film- en luisterfragmenten.
Studiemateriaal wordt tijdens de colleges uitgereikt.

Toetsing

Studenten schrijven een werkstuk of paper van 4000 woorden in overleg met de docent.

Toegangseisen

Belangstelling en motivatie.

Rooster

Tweede semester, 2015-2016.

De colleges vinden plaats in het Lipsiusgebouw (Cleveringaplaats 1, Leiden), ruimte 147.

Woensdagen van 19.00 – 22.00 uur.
Collegedata:
Collegedata:
2 maart 2016
9 maart 2016
23 maart 2016
30 maart 2016
6 april 2016
13 april 2016

Contact

Meer informatie: Kolja Meeuwsen, e-mail: meeuwsen83@zonnet.nl

Inschrijving

Inschrijven via uSis.

Voor andere vakken op het gebied van muziek en beeldende kunst, zie s.v.p.:
Keuzevakken muziek en beeldende kunsten