Prospectus

nl en

Cultuurkunde: Kunst und Kritik

Course
2016-2017

Toegangseisen

Niet van toepassing.

Beschrijving

In het vak „Kulturkunde: Kunst und Kritik“ worden de belangrijkste periodes van de Duitse geschiedenis en cultuur behandeld met speciale aandacht voor de kunstuitingen. De focus wordt op de verwevenheid van de geschiedenis met kunst en cultuur en hun kritische potentialen gelegt. De module is chronologisch opgebouwd en kent een breed thematisch spectrum. Aan de hand van concrete case studies op het gebied van literatuur, film en theater worden verschillende onderwerpen en discoursen ter discussie gesteld en in verband met de hedendaagse Duitse cultuur gebracht.

Behandeld worden: Junges Deutschland/Vormärz, Wilhelminisches Deutschland, Weimarer Republik, Faschismus/Nationalsozialismus, Nachkriegsdeutschland/DDR, Exil/Migration, Protest und Terror (1968er Bewegung/Rote Armee Fraktion).

De taalverwerving richt zich op lees-, spreek- en schrijfvaardigheid van het Duits waarbij de nadruk ligt op de uitbreiding van de (academische) woordenschat op basis van de behandelde thema’s. Taalverwerving is geen expliciet onderdeel van de module, maar komt impliciet aan bod door regelmatige feedback op mondelinge en schriftelijke opdrachten.

Leerdoelen

*Studenten kunnen de belangrijkste concepten van de Duitse cultuur sinds 1871 beschrijven en kritisch reflecteren.

  • Studenten kunnen de nauwe onderlinge relaties tussen kunst/cultuur en politieke, sociale en intellectuele ontwikkelingen van hun tijd beschrijven en kritisch reflecteren.

  • Studenten kunnen verschillende artistieke strategieën in literatuur, film en theater benoemen.

  • Studenten kunnen op een wetenschappelijke manier literatuur verwerken (o.a. citeren, samenvatten).

  • Studenten kunnen een werkstuk schrijven dat aan wetenschappelijke eisen voldoet.

  • Studenten werken actief aan de doel- en themagerichte uitbreiding van hun woordenschat.

Rooster

Zie de roosterpagina van de Educatieve Master Duits (120EC).

Onderwijsvorm

  • Hoorcollege

  • Werkcollege

Studielast

Totale studielast 5 EC x 28 uur = 140 uur

  • Bijwonen college: 4 uur p.w. x 7 weken (om de twee weken) = 28 uur

  • Voorbereiden college: oefenen woordenlijsten = 7 uur

  • Bestuderen literatuur: leesuren = ca. 60 uur

  • Maken opdracht(en): presentatie, reflecteren op onderwijsvormen = 14 uur

  • Voorbereiding voor toetsing: werken aan werkstuk = 25 uur

  • Toetsing: werkstuk afmaken = 10 uur

Toetsing

Academisch werkstuk, presentatie binnen deze cursus;

Weging:

presentatie (20 % ): de studenten bereiden een lesuur binnen deze cursus over een bepaald onderwerp voor, door een of twee artikelen (door docente aangegeven) grondig door te nemen en aan de klas op academisch niveau te presenteren. Studenten maken daarbij ook de stap van verbinding tussen vak inhoud en een wetenschappelijke manier van reflectie;

werkstuk (80%): studenten schrijven een werkstuk (2000-2500 woorden) over een cultuurhistorisch onderwerp waar ze verschillende academische technieken die ze in de loop van het module geleerd hebben toepassen.

verplichte aanwezigheid: 80 %.

Herkansing

De herkansing bestaat uit dezelfde deeltoetsen als de eerste kans. De student dient allebeide delen te herkansen, ook al heeft hij voor een deel wel een voldoende behaald.

Blackboard

“Blackboard” wordt gebruikt voor: digitale syllabus, tweewekelijkse opdrachten, inleveren werkstuk, announcements, en instructies indien van toepassing.

Literatuur

  • Stefan Berger (2004), Germany. Inventing the Nation, Oxford University Press, New York. ISBN 0-340-70584-1, 32, 45 Euro.

  • Digitale syllabus, te downloaden via https://blackboard.leidenuniv.nl/webapps/portal/execute/tabs/tabAction?tab_tab_group_id=_8_1 (onder de rubriek “course documents”).

Aanmelden

Inschrijven via uSis is verplicht.

Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs

Niet van toepassing.

Contact

Dr. Anna Seidl

Opmerkingen

Dit college is een verplicht onderdeel van de tweejarige educatieve master Duits en wordt aan Universiteit Leiden of Universiteit van Amsterdam onderwezen. Inschrijving geschiedt in Leiden via uSis. Er geldt aanwezigheidsplicht voor dit college.