Beschrijving
Het thema Kleine Kwalen is het eerste thema van de master Farmacie. De student leert over de zelfzorg in de apotheek en over receptgeneesmiddelen. Er wordt aandacht besteed aan patiëntgerichte communicatie die de student klaarstoomt voor het adviseren en begeleiden van de behandeling van kleine kwalen en andere zelfzorgvragen in de praktijk. Door wekelijkse reflectie leren de studenten van deze ervaringen. De student leert daarnaast gestructureerd te zoeken in de literatuur en de gevonden informatie uit de literatuur toe te passen bij de individuele patiënt.
Leerdoelen
Aan het eind van het eerste thema kan de student:
de pathofysiologie en behandeling van veelvoorkomende kleine kwalen noemen;
de patiënt gericht en volledig adviseren en begeleiden bij geneesmiddelengebruik en bij zelfzorgvragen;
gestructureerd literatuur zoeken, literatuur beoordelen en de informatie uit de literatuur vertalen naar de klinische relevantie voor de individuele patiënt.
Onderwijsvorm
Het thema bestaat uit acht weken. In de eerste twee weken wordt cursorisch onderwijs gegeven met onderstaande onderwijsvormen. In week drie tot en met zeven loopt de student farmaceutische coschappen in de openbare apotheek en huisartspraktijk om zich vervolgens in de achtste week te kunnen richten op de eindtoets.
In de farmaceutische coschappen zijn er wekelijks twee terugkomdagen die bestaan uit een praktijkreflectie en afwisseling in cursorisch onderwijs.
De onderwijsvormen bestaan uit:
Hoorcolleges, werkgroepen, werkcolleges, zelfstudie, zelfstudieopdrachten, coschappen, praktijkreflectie.
Toetsing
Na twee voorbereidende weken wordt een tussentijdse kennistoets afgenomen. Het resultaat moet voldoende zijn om zonder aanvullende voorwaarden de farmaceutische coschappen te doorlopen.
Het eindoordeel bestaat uit een kennistoets (50%) en de eindbeoordeling door de apotheker-coschapbegeleider (50%). De eindbeoordeling is onder andere gebaseerd op de uitvoering van praktijkopdrachten en korte praktijkbeoordelingen (KPB’s).
Literatuur
De onderstaande boeken zijn van belang voor het eerste thema, maar worden ook intensief gebruikt in de daaropvolgende thema’s van de master Farmacie.
Essential statistics for the Pharmaceutical Sciences. P. Rowe. 2014 (2e editie).
Handboek Farmaceutische Patiëntenzorg. De Gier e.a.
Handboek medische professionaliteit. D. van Tol e.a. 2014.
Het Geneesmiddel. Buurma e.a. (5e editie)
Inleiding Evidence Based Medicine. Offringa. 2013.
Practical Pharmaceutics. Bouwman-Boer e.a. 2015 (1e editie).
Rang & Dale’s Pharmacology. H.P. Rang e.a. 2016 (8e editie).
Standaarden voor Zelfzorg. Samengesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum, KNMP. 2014.