Orangisme radicaal? Orangisme gaat toch over koekhappen en zaklopen, over meehuilen met M?ma en zwaaien naar de Gouden Koets? Inderdaad is Orangisme vandaag de dag geen politieke factor van belang te noemen. Maar in de Nederlandse geschiedenis is dat vaak wel anders geweest. In de grote politieke crisissen van 1672 en 1747-51 was het de gewelddadige agitatie van ‘prinsgezinden’ die de stadhouders terug op het kussen bracht. In de patriottentijd bleken orangisten geduchte tegenstanders van de nieuwe orde. Ook in de negentiende en twintigste eeuw bevonden Oranjegezinden zich niet alleen in conservatieve hoek. Weliswaar waren Orangisten ook nog aan het eind van de negentiende eeuw bereid om gewelddadige actie te ondernemen tegen critici van Koning Willem III maar tot 1870-1880 zetten ook oppositionele krachten, soms ook radicaal liberalen, Oranje graag in tegen de elite of tegen het parlement. Na de tweede wereldoorlog is er een eigenaardige band tussen de koninginnen en de sociaal-democratie ontstaan. De politieke dubbelzinnigheid was voor Oranje een troef en borduurde voort op de mythe van Oranje en het volk. Over het radicale Orangisme door Nederlandse historici niet zoveel nagedacht als men zou verwachten. Historici die geinteresseerd zijn in radicalen, hebben de Orangisten vaak voor ‘conservatief’ versleten. Geschiedschrijvers met duidelijke Orangesympathie?geneerden zich over het soms zeer gewelddadige optreden van het Orangistisch ‘grauw’. Bovendien is het niet zo simpel vast te stellen hoe we het Orangisme het beste kunnen bestuderen. In deze collegereeks willen we proberen beter in kaart te brengen wat de rol van het Orangisme is geweest, hoe die is ontstaan, en is veranderd. Dat zal een reeks vragen met zich meebrengen.Wat bedoelen we eigenlijk met de term? Is er zoiets als ‘het’ Orangisme, of kunnen we beter spreken van ‘Orangismen’. Moeten we het zien als een beweging, of juist niet? Hoe werd men Orangist? En wat betekende dat? Een reeks sprekers van binnen en buiten de Leidse universiteit zal proberen een nieuw antwoord op dergelijke vragen te formuleren.
Timetable
Semester II, zie rooster.
Method of Instruction
Hoorcollege
A la carte and contract teaching
Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.
Belangstellenden die dit college in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over toelating, kosten en inschrijving.
Required reading
De reader met de literatuur die voor het tentamen moet worden bestudeerd is te koop bij het studiepunt letteren
Examination
schriftelijk tentamen met enkele essayvragen
Information
Bij coördinatoren, M.A.Ebben@let.leidenuniv.nl; J.Pollmann@let.leidenuniv.nl
Overview
Er zijn geen colleges op 8 februari (Dies) en 29 maart (tentamenweek)
15 februari 1) ‘Oranjegevoel’ en de Nederlandse Opstand,
Judith Pollmann
22 februari 2) Oranje, Stuart en de Witt. Orangisme en buitenlands beleid,
Simon Groenveld
1 maart 2) Orangeprinsessen en Orangisme in de zeventiende eeuw
Marika Keblusek
8 maart 4) Het Orangisme als oppositiebeweging, 1650-1672,
Judith Pollmann
15 maart 5) Willem III en de internationalisering van het Orangisme,
David Onnekink
22 maart 6) De tweede Oranje revolutie, 1747-51,
Maurits Ebben
5 april 7) Orangisten versus Patriotten,
Stephan Klein
12 april 8) Het volkskoningschap. Orangisme in het Koninkrijk,
Henk te Velde
19 april 9) Oranjefuries in de late negentiende en vroege twintigste eeuw,
Dennis Bos
26 april 10) Soldaten van Orange. Orangisme in de Tweede Wereldoorlog,
Bart van den Boom
3 mei 11) ‘Orangemen’ in Ierland,
Joost Augusteijn
10 mei 12) Militant Orangisme; conclusies.
Remarks
Dit college wordt ook aangeboden voor het doctoraal-programma als SDC voor 8,6 ECTS.
Application Courses, Seminars and Exams
Aanmelden via U-TWIST, zie aanmeldingsprocedure op deze pagina.