Omschrijving
Het vak Discrete besliskunde is één van de vier vakken die in Leiden het besliskundecurriculum vormen. Het behandelt een aantal onderwerpen uit het vakgebied dat in het Engels bekend staat als "discrete optimization" of "combinatorial optimization". De focus ligt op het algoritmisch benaderen van problemen, en op het bewijzen van de correctheid van de gegeven methoden. Er komt een selectie van de volgende onderwerpen aan de orde:
- Coöperatieve en non-coöperatieve speltheorie
- Grafentheorie (bomen, zoeken, Euler- en Hamiltongrafen)
- Netwerkoptimalisatie (kortste pad probleem, maximale flow probleem)
- Complexiteitstheorie (P vs. NP)
- Geheeltallige lineaire programmering
- Speciale lineaire modellen (transportprobleem, toewijzingsprobleem)
- Knapzakproblemen
- Schedulingproblemen
Voor veel van deze onderwerpen wordt basiskennis van de complexiteitstheorie en lineair programmeren als bekend verondersteld. In deze zin is het vak een vrij direct vervolg op het vak Combinatoriek en optimalisering. Voor verdere informatie over het besliskundecurriculum, zie website
Voorkennis
Combinatoriek en optimalisering
Werkvorm
Wekelijks 4 uur hoorcollege
Tentaminering
Het eindcijfer van het vak is opgebouwd uit twee delen, te weten:
6 huiswerkopgaven (25%)
schriftelijk tentamen (75%)
Voor zowel de huiswerkopgaven gemiddeld als voor het tentamen moet ten minste een 5 behaald zijn.
Literatuur
Collegedictaat. Dit is vanaf eind augustus 2020 beschikbaar om te downloaden van de webpagina van het vak. Ook zal het vanaf begin september 2020 in gedrukte vorm te koop zijn.
Extra informatie
De weekplanning is vanaf eind augustus 2020 te zien op de webpagina. Voor de cijferregistratie en het doen van belangrijke mededelingen wordt ook een Brightspacepagina gebruikt; ook hierover komt meer informatie beschikbaar op de webpagina.