Toegangseisen
Het is wenselijk de vakken Theoretische Criminologie en Methoden en Technieken II behaald te hebben; het is van essentieel belang dat alle studenten de literatuur van het vak Theoretische Criminologie al bestudeerd hebben en de practica van Methoden en Technieken II hebben gevolgd. Practicum Verklarende Criminologie vormt het verlengde van het vak Criminologische Vaardigheden waar het gaat om het versterken van academische vaardigheden van de student.
Dit vak is geen keuzevak. Bijvakstudenten en gaststudenten mogen niet deelnemen aan dit vak. Alleen studenten van de opleiding criminologie, voor wie dit vak verplicht is, kunnen dit vak volgen.
Beschrijving
De doelstelling van het Practicum Verklarende Criminologie is om door middel van intensieve werkvormen theoretische inzichten in de criminologie, zoals o.a. geleerd binnen het vak Theoretische Criminologie, te leren toepassen in de dagelijkse praktijk op concrete (maatschappelijke) vraagstukken. De nadruk ligt op het ontwikkelen van academische vaardigheden, waarbij, naast het doorlopen van de empirische cyclus, ook aandacht wordt besteed aan de beperkingen van criminologische theorieën en het kritisch rapporteren van bevindingen en conclusies.
Dit vak maakt deel uit van de leerlijnen:
- Ontwikkeling en verklaring van criminaliteit
- Methoden en Technieken
- Professionele Vaardigheden
Leerdoelen
Na afloop van dit vak kunt u:
criminologische theorieën identificeren en aan de hand daarvan diverse ongewenste/criminele fenomenen/gedragingen verklaren;
een literatuurstudie en een verklarend empirisch onderzoek opzetten en uitvoeren om daarmee een zelf geformuleerde onderzoeksvraag op basis van criminologische theorie te toetsen;
de bevindingen uit dit onderzoek helder rapporteren, zowel mondeling, middels een presentatie, als schriftelijk, middels een onderzoekspaper;
met een kritische en academische attitude bestaand onderzoek, het onderzoek van medestudenten en het eigen onderzoek beoordelen.
Rooster
Zie de website.
Onderwijsvorm
Hoorcolleges
Aantal à 2 uur: 1
Docent(en): dr. Rosa Koenraadt
Vereiste voorbereiding door studenten: het vooraf lezen/bestuderen van de leidraad, en de voorgeschreven literatuur zoals aangegeven in de leidraad.
Werkgroepen
Aantal à 4 uur: 4 bijeenkomsten
Docent(en): n.n.b.
Vereiste voorbereiding door studenten: bij de eerste werkgroep wordt u geacht de Brightspace-omgeving voor het vak bestudeerd te hebben. Bij de eerste en alle volgende werkgroepen dient u 1) per werkgroep de voorgeschreven literatuur te bestuderen, zoals aangegeven in de leidraad, 2) de opdracht gekoppeld aan de werkgroep te bestuderen en 3) indien vermeld in de opdracht, nadere voorbereidingen te treffen. Grondige voorbereiding is verplicht. U dient zich te realiseren dat het een intensief vak betreft waarbij actieve deelname en zelfstudie zijn vereist.
Andere onderwijsvorm(en)
Omschrijving: verrichten onderzoek
Binnen het vak Practicum Verklarende Criminologie verrichten de studenten veldwerk.
Wekelijks spreekuur:
- Aantal à 1 uur: 5. Indien u hiervan gebruik wilt maken, dient u een dag van te voren een e-mail te sturen naar criminologie@law.leidenuniv.nl
Toetsing
Toetsvorm(en)
Onderzoekspaper (70%)
Presentatie (30%)
Dit vak bevat praktische oefeningen (o.a. een peerfeedbackopdracht) met bijbehorende werkgroepverplichting: aanwezigheid, voorbereiding en actieve deelname.
Alle deeltoetsen worden beoordeeld op inhoud, structuur, stijl, grammatica en literatuurgebruik. Inhoudelijke beoordelingscriteria zijn diepgang, volledigheid, consistentie, wetenschappelijke verantwoording en creativiteit. Alle toetsvormen dienen met een voldoende te worden afgerond.
Wanneer het cijfer voor een of meer van de deeltoetsen een onvoldoende is, dan wordt het laagste cijfer als eindcijfer aan het OIC doorgegeven.
De resultaten van de deeltoetsen die met goed gevolg zijn afgelegd, blijven geldig tot en met het collegejaar volgend op dat waarin zij zijn behaald. Hierop bestaat één uitzondering: Wanneer de leerdoelen, inhoud, opzet of toetsing van het vak verandert, kan de vakcoördinator besluiten dat de geldigheid van de betreffende deeltoets op didactische gronden dient te vervallen. Dit zal dan worden aangegeven in de vakbeschrijving van het collegejaar waarin de verandering(en) word(t)(en) doorgevoerd.
Inleverprocedures
Werkstukken dienen elektronisch via Brightspace, met in achtneming van de deadline, ingeleverd te worden. In sommige gevallen moeten werkstukken ook hard copy ingeleverd worden. Voor welke werkstukken dit het geval is, wordt tijdig gecommuniceerd door de docent.
Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, practica en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.
Literatuur
Literatuur wordt aangeboden via weblinks op Brightspace.
Aanmelden
De aanmelding voor hoorcolleges en werkgroepen verloopt via uSis. Met deze aanmelding heeft u tevens toegang tot de digitale leeromgeving van dit vak in Brightspace. Aanmelden kan tot 5 kalenderdagen voor de eerste onderwijsbijeenkomst.
De aanmelding voor (her)tentamens (alleen bij vakken waarbij er sprake is van een tentamen) verloopt ook via uSis. Met deze aanmelding heeft u ook toegang tot de digitale leeromgeving van dit vak in Brightspace. Aanmelden kan tot 10 kalenderdagen voor het tentamen.
Arbeidsmarktvoorbereiding en (studie)loopbaan
In deze cursus wordt groepswerk verricht, dat toeziet op het ontwikkelen van competenties als plannen, organiseren en samenwerken. Daarnaast ontwikkelen de studenten hun methodologische vaardigheden, waarmee ze praktische vraagstukken kunnen oplossen. Meer algemeen worden binnen de cursus schrijf- en presentatievaardigheden getraind. Ook ontwikkelen studenten een kritische blik op maatschappelijke problematiek. De volgende concrete vaardigheden die in het vak centraal staan, zijn van belang ter voorbereiding op de arbeidsmarkt:
Plannen en organiseren
Samenwerken
Onderzoeksvaardigheden
Schrijfvaardigheden
Presentatievaardigheden
Opbouwende feedback geven
Contact
Vakcoördinator: dr. Rosa Koenraadt
Werkadres: Steenschuur 25
Bereikbaarheid: Op afspraak via het secretariaat
Telefoon: (071) 527 74 62
E-mail: criminologie@law.leidenuniv.nl
Instituut/afdeling
Instituut: Strafrecht & Criminologie
Afdeling: Criminologie
Kamernummer secretariaat: B3.11
Openingstijden: 09.00 tot 12.30 uur
Telefoon secretariaat: (071) 527 74 62
E-mail: criminologie@law.leidenuniv.nl