Toegangseisen
N.v.t.
Beschrijving
De term realisme wordt de eerste plaats gebruikt voor een literatuur- en kunsthistorische periode in de negentiende eeuw. Westerse literaire teksten uit deze periode kenmerken zich door specifieke narratieve technieken, door een specifieke taalopvatting, specifieke motieven en thema’s en een specifieke relatie tot de lezer. Daarnaast wordt de term realisme ook veel ruimer gehanteerd voor de aanduiding van een type tekst of een manier van schrijven die zowel in de negentiende als in de twintigste eeuw aangetroffen wordt, en die in feite tot op de dag van vandaag dominant is.
Dit college zal zich concentreren op het realisme als literatuurhistorische periode en op het aan het realisme verwante naturalisme. Behalve theoretische teksten over het realisme en korte verhalen worden romans besproken van Gustave Flaubert, Charles Dickens, Émile Zola en Charlotte Brontë. Ook behandelen we een toneelstuk van Henryk Ibsen. Het laatste kwart van het college behandelt het laat-negentiende-eeuwse symbolisme, waarin de zintuigen staan centraal staan. We bespreken poëzie van Franse symbolisten als Paul Verlaine en Stéphane Mallarmé en een roman van Joris Karl Huysmans. Daarnaast komen theoretische en literatuurhistorische teksten aan bod die de specifieke kenmerken van deze stroming belichten
Leerdoelen
Bij afronding van deze cursus:
heeft de student kennis van de historische betekenis van het realisme en symbolisme als literaire stromingen en inzicht in zijn stijlprincipes en thematiek;
heeft de student kennis van en inzicht in de voornaamste theorieën hierover.
Rooster
De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.
Onderwijsvorm
Van studenten wordt verwacht dat ze zich goed voorbereiden en actief meedoen. Het college wordt gegeven op basis van een ‘3B’ stappenplan: Bestuderen, Beluisteren en Bespreken. Ruim van tevoren bestuderen studenten de opgegeven literaire werken en artikelen voor de betreffende week. Vervolgens beluisteren ze voorafgaand aan de werkgroep de podcast(s) op Brightspace. Deze bevatten individuele opdrachten en groepsopdrachten die voorafgaand aan de werkgroepen ingeleverd moet worden. Tijdens de werkgroep bespreken studenten de opdrachten met elkaar en met de docent en wordt er dieper op de stof ingegaan. Dit is ook de gelegenheid om vragen te stellen.
Toetsing en weging
Toetsing
Tussentijdse individuele opdrachten
Tussentijdse groepsopdrachten
Afsluitende podcastopdracht
Weging
Tussentijdse individuele opdrachten (50%)
Tussentijdse groepsopdrachten (20%)
Afsluitende podcastopdracht (30%)
NB: van de individuele opdrachten en groepsopdrachten zal een selectie worden becijferd.
Herkansing
De tussentijdse opdrachten kunnen niet herkanst worden. In het geval van een onvoldoende zal een vervangende toets worden georganiseerd.
Inzage en nabespreking
Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.
Literatuurlijst
Nader bekend te maken.
Inschrijven
Eerstejaarsstudenten Film- en literatuurwetenschap worden ingeschreven door de onderwijsadministratie.
Overige studenten zijn verplicht zichzelf in te schrijven via My Studymap (Login | Universiteit Leiden)
Aanmelden Contractonderwijs
Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.
Contact
Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).
Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Arsenaal
Opmerkingen
-