Toegangseisen
Verplicht vak voor studenten Bachelor Bestuurskunde, jaar 1, track BBO. Daarnaast valt dit vak onder de minor Openbaar Bestuur, Beleid en Management in blok 1.
Beschrijving
Sociologie is één van de ondersteunende disciplines van de bestuurskunde en biedt uitstekende instrumenten om maatschappelijke verschijnselen te analyseren. Immers, om de maatschappij te besturen, moet je haar allereerst begrijpen. Sociologen wijden interessante beschouwingen aan uiteenlopende vraagstukken, zoals de kloof tussen hoger en lager opgeleiden, het toenemend aantal echtscheidingen in Nederland, wantrouwen in de overheid en grootstedelijke criminaliteit. In deze cursus maak je kennis met het vakgebied van de sociologie: Waar houdt de sociologie zich mee bezig? Wat is kenmerkend voor een sociologische invalshoek? Wat is de meerwaarde van sociologische kennisvorming voor bestuurskundigen?
Leerdoelen
Studenten zijn in staan zelf een maatschappelijk probleem te definiëren en onderbouwen.
Studenten zijn in staat om sociologische concepten, theorieën en denkers toe te passen op een concrete casus.
Studenten kunnen zelf sociologische theorieën zoeken in de literatuur, en deze vergelijken met sociologische kernbenaderingen.
Studenten zijn in staat om vanuit sociologische kernbenaderingen tot een concrete aanpak te komen van een maatschappelijk probleem.
Studenten zijn in staat om de beperkingen van sociologische kernbenaderingen te benoemen en onderbouwen.
Rooster
Op de openingspagina Bestuurskunde vind je aan de rechterzijde van de studiegids doorlinkmogelijkheden naar de website en de roosters, uSis en Brightspace.
Onderwijsvorm
Zeven colleges
Zelfstudie
Totale studielast van 140 uur, waarvan 14 uur college.
Toetsing en weging
De toetsing bestaat uit drie deelpapers:
Deelpaper 1 - 35%
Deelpaper 2 - 40%
Deelpaper 3 - 25%
Er is onderling compensatie mogelijk. Gezamenlijk moeten de papers minimaal met een 5,5 beoordeeld worden. Voor de herkansing kan één van de deelpapers herkanst worden.
Behaalde deelcijfers zijn alleen geldig in het lopende academisch jaar. Deelcijfers vervallen na kans en herkansing van het vak.
Informatie over toetsing vind je op de website. Links naar onder andere de website, uSis en Brightspace vind je terug op de openingspagina van Bestuurskunde in de studiegids.
Meer informatie over deelname aan tentamens vind je in de Regels & Richtlijnen.
Literatuurlijst
De literatuur zal uiterlijk één week voor aanvang van de cursus bekend worden gemaakt.
Inschrijven
Eerstejaars bachelorstudenten worden door het Onderwijs Servicecentrum (OSC) ingeschreven en in augustus ingedeeld voor een werkgroep en ingeschreven in uSis. In MyTimetable zie je na inloggen je persoonlijke studierooster.
Andere (ouderejaars) studenten die nog de werkgroepen van dit vak moeten volgen, moeten zich melden bij het OSC en worden geroosterd in een werkgroep waar nog plaats is.
Minorstudenten worden door de opleiding ingedeeld voor een werkgroep, zij moeten zich wel inschrijven voor hoorcolleges en tentamens. Registratie is mogelijk vanaf dinsdag 11 juli, 13.00 u
Na inschrijving voor een tentamen dien je jouw deelname nog te bevestigen via MyStudymap. Doe je dit niet, dan word je uiteindelijk weer uitgeschreven voor het tentamen en mag je niet deelnemen.
Meer informatie over inschrijven via MyStudymap is te vinden op deze pagina.
De Universiteit Leiden gebruikt Brightspace als de digitale leeromgeving. Na je inschrijving voor een vak in uSis ben je ook ingeschreven voor de Brightspace omgeving van het vak.