Studiegids

nl en

Tutoraat Academische Vaardigheden & Mentoraat

Vak
2024-2025

LET OP: de Academische Pabo heeft een eigen Tutoraat

Toegangseisen

Er zijn geen toegangseisen voor dit vak.

Let op: het aanvragen van vrijstelling is slechts mogelijk tot uiterlijk één week na aanvang van de eerste werkgroepbijeenkomst. Vrijstellingen moeten aangevraagd worden bij de Examencommissie Pedagogische Wetenschappen. De procedure hiervoor staat beschreven in de Vrijstellingsregeling van het Instituut Pedagogische Wetenschappen. Voeg bij een aanvraag in ieder geval de volgende documenten toe bij je gemotiveerde verzoek: diploma, cijferlijst, syllabus/handleiding met uitgebreide beschrijving van de leerdoelen, literatuur, bijeenkomsten, (eind)opdrachten etc.

Beschrijving

In dit studieonderdeel wordt een start gemaakt met de academische vorming en training van de student in de verschillende leerlijnen academische vaardigheden: onderzoek vaardigheden, academisch schrijven, toepassen van kennis en inzicht, gesprekstechnieken, presentatievaardigheden en professionele ontwikkeling. Deze vaardigheden zijn belangrijk voor vrijwel alle beroepenvelden waarvoor de Bachelor (en Master) Pedagogische Wetenschappen opleiden. Daarnaast wordt de student ondersteund in het wegwijs worden op de universiteit en binnen de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen. In het Tutoraat & Mentoraat is ook aandacht voor studievaardigheden met als doel de studievoortgang te bevorderen. Tevens maken studenten een start met de voorbereiding op de arbeidsmarkt door middel van het Learning My Way-systeem, dat helpt bij het maken van keuzes binnen de opleiding.

Leerdoelen

Aan het einde van de cursus:

  • Heeft de student heeft de opleiding Pedagogische Wetenschappen leren kennen

  • Heeft de student handvatten om op efficiënte en effectieve manier te studeren

  • Kan de student in de Universiteitsbibliotheek relevante wetenschappelijke literatuur zoeken en vinden (tutorial Bibliotheekgebruik en online cursus Literatuur vinden)

  • Kan de student wetenschappelijke literatuur op correcte wijze gebruiken en aan refereren volgens de geldende APA richtlijnen.

  • Is de student in staat om wetenschappelijke inzichten te vertalen in bruikbare informatie voor verschillende doelgroepen

  • Kan de student een wetenschappelijk mini-onderzoek opzetten, uitvoeren

  • Kan de student een wetenschappelijk verslag schrijven (inclusief Instaptoets Wetenschappelijk Schrijven) en presenteren

  • Heeft de student ervaring met het als proefpersoon meedoen aan onderzoeken

  • Is de student bekend met ethische aspecten van wetenschappelijk handelen

  • Is de student bekend met wat wordt bedoeld met de academische houding

  • Is de student in staat feedback te geven, te ontvangen en te verwerken

  • Kan de student op constructieve wijze samenwerken

Rooster

Het rooster van dit vak vind je in My Timetable.

Onderwijsvorm

Tijdens het Tutoraat & Mentoraat worden studenten begeleid door een tutor (een docent) en een mentor (een ouderejaars student Pedagogische Wetenschappen) die nauw samenwerken. Bij sommige bijeenkomsten zijn zowel de tutor als de mentor aanwezig, andere bijeenkomsten worden door één van beiden begeleid. Het Tutoraat & Mentoraat bestaat uit interactieve bijeenkomst waarin wordt geoefend met de verschillende academische vaardigheden en wordt gediscussieerd over verschillende onderwerpen.

Het vak bestaat uit verplichte verdeeld over het hele jaar. Aanwezigheid is verplicht voor alle bijeenkomsten; er mogen maximaal drie bijeenkomsten (twee in semester 1 en een in semester 2) worden gemist, mits ze worden gecompenseerd met een vervangende opdracht. De Learning My Way bijeenkomsten moeten altijd worden ingehaald op de daarvoor geplande inhaalmomenten. Afwezigheid moet vooraf per mail gemeld worden bij de tutor en/of mentor. Als meer dan het toegestan bijeenkomsten wordt gemist, kunnen de leerdoelen van het vak niet behaald worden. Dat betekent dat het vak in het lopende academische jaar niet met een voldoende afgesloten kan worden. De student moet het vak in het volgende academische jaar in zijn geheel opnieuw volgen.

Toetsing

Het Tutoraat & Mentoraat wordt gevolgd tijdens het eerste jaar van inschrijving. Studenten ontvangen, indien zij hebben voldaan aan alle voorwaarden, de studiepunten na afloop van het tweede semester. Deze voorwaarden zijn:

  • Voldaan aan de aanwezigheidsplicht

  • Actieve deelname aan de bijeenkomsten

  • Voldoende beoordeling van alle opdrachten. Deze opdrachten en richtlijnen daarvoor, ook over eventueel gebruik van AI, zijn te vinden op Brightspace

Brightspace

Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van Brightspace.

Literatuur

Publication Manual of the American Psychological Association, 7th edition. ISBN 9781433832161.

Inschrijven voor vakken

Onderwijs
Studenten moeten zichzelf inschrijven voor alle onderwijseenheden (hoorcolleges, werkcolleges en practica) die zij willen volgen. Inschrijven kan tot uiterlijk 5 dagen voorafgaand aan de start van de cursus via Mystudymap. Hierbij geldt de uitzondering dat eerstejaars studenten van de Bachelor Pedagogische Wetenschappen automatisch worden ingeschreven voor alle hoor- en werkcolleges, voor de Brightspacemodules en voor de eerste tentamengelegenheden van deze vakken.

Tentamens
Eerstejaars studenten worden automatisch ingeschreven voor de eerste tentamengelegenheid. LET OP: Mocht je een vak onverhoopt niet bij de eerste tentamengelegenheid hebben gehaald, dan moet je je wel zelf inschrijven voor de herkansing van dat vak via Mystudymap. Dit kan tot en met uiterlijk 10 kalenderdagen voorafgaand aan het tentamen. Zonder inschrijving in My Studymap kun je helaas niet deelnemen aan een hertentamen.

Contact

Coördinator is dr. Marije Stoltenborgh.