Studiegids

nl en

Publieke Organisaties

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Dit vak is alleen toegankelijk voor bachelorstudenten Bestuurskunde.

Beschrijving

Wie inzicht wil krijgen in het functioneren van het openbaar bestuur, zal inzicht moeten hebben in de organisaties die hierin een rol spelen. Publieke organisaties vormen de context waarin beleid wordt gemaakt en uitgevoerd en hebben zo een cruciale impact op het leven van burgers.

Binnen het vak Publieke Organisaties leren studenten over: de formele organisatie (structuren, systemen en organisatieontwerp), de informele organisatie (betekenis van structuur voor mensen in organisaties), en de organisatieomgeving (kenmerken van organisatieomgevingen en invloed hiervan op de organisatiestructuur, coördinatie en relaties tussen organisaties). Dit doen we aan de hand van verschillende teksten van klassieke en hedendaagse auteurs. Bij de bespreking van de teksten wordt in het bijzonder ingegaan op de betekenis ervan voor de analyse van publieke organisaties. Op deze manier legt de cursus Organisatietheorie een belangrijke disciplinaire basis binnen de leerlijn organisatie en management van de opleiding Bestuurskunde.

Leerdoelen

Na afloop van de cursus kunnen de studenten:

  • enkele van de belangrijkste en meest vormende auteurs, begrippen, theorieën en inzichten over (publieke) organisaties benoemen en toelichten;

  • het verschil tussen publieke en private organisaties begrijpen en uitleggen;

  • de aangedragen theorieën en inzichten begrijpen in het licht van (actuele) casuïstiek;

  • de aangedragen theorieën en concepten toepassen op een concrete casus en hun bevindingen daarover schriftelijk rapporteren;

  • een peer-review van elkaars werk uitvoeren en daarover schriftelijk en mondeling communiceren;

  • schriftelijk rapporteren volgens gangbare academische richtlijnen.

Rooster

Op de openingspagina van de opleiding vind je aan de rechterzijde van de studiegids doorlinkmogelijkheden naar de website en de roosters, uSis en Brightspace.

Onderwijsvorm

Eénmaal per week hoorcollege en éénmaal per week werkcollege. In de hoorcolleges geeft de docent een algemene toelichting op de leerstof en de literatuur. In de werkgroepen gaan we in op de leesstof van de week, leggen we de verbinding tussen theorie en de praktijk in organisaties door middel van de analyses van cases en bespreken we de onderdelen van de eindpaper aan de hand van onderlinge peer-review.

De werkcolleges zijn verplicht voor alle studenten. Studenten mogen één werkgroep missen, mits zij dit van tevoren aangeven bij de werkgroepdocent én zij hier een geldige reden voor hebben. Studenten die twee of meer werkgroepen missen, voldoen niet aan de aanwezigheidsplicht van het vak en kunnen derhalve het werkgroepcijfer van dit vak niet meer halen.

Contacturen hoorcolleges: 7 × 2 uur = 14 uur
Contacturen werkcolleges: 6 × 2 uur = 12 uur
Tentaminering: 5 uur
Overige uren (109 uur): zelfstudie en (met begeleiding) opdrachten/werkstukken maken, etc.

Toetsing en weging

De toetsing bestaat uit een tentamen (op locatie), dat 50% van het eindcijfer bepaalt, en deelname aan de werkgroepen, werkgroepopdrachten, een peer review, en een eindpaper, die in totaal 50% van het eindcijfer bepalen. Het eindcijfer voor de cursus is het gemiddelde van beide deelcijfers (tentamencijfer en werkgroepcijfer). N.B.: beide deelcijfers dienen afzonderlijk minimaal een 5,5 te zijn, er is dus geen onderlinge compensatie mogelijk.

Behaalde deelcijfers zijn alleen geldig in het lopende academisch jaar. Deelcijfers vervallen na kans en herkansing van het vak.

Herkansing
Studenten die gebruik willen maken van een herkansing, dienen zich hiervoor in te schrijven via MyStudymap of uSis.
Let erop dat je bij inschrijving in uSis het activiteitennummer gebruikt, te vinden op het tentamenrooster.

Meer informatie over deelname aan tentamens vind je in de Regels & Richtlijnen.

Literatuurlijst

Michael J. Handel (2003). The Sociology of Organizations. Classic, Contemporary, and Critical Readings. Thousand Oaks, California: Sage Publications Inc. ISBN: 9780761987666.
Daarnaast maken we in de cursus gebruik van enkele wetenschappelijke artikelen die via de bibliotheek te downloaden zijn of die via Brightspace beschikbaar worden gesteld.

Inschrijven

Eerstejaars bachelor studenten worden door het Onderwijs Servicecentrum (OSC) ingeschreven en in augustus ingedeeld voor een werkgroep en ingeschreven in uSis. In uSis zie je je persoonlijk rooster en worden de cijfers ingevoerd.

Andere (ouderejaars) studenten die nog de werkgroepen van dit vak moeten volgen, moeten zich melden bij het OSC en worden geroosterd in een werkgroep waar nog plaats is.

Brightspace is de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Na je inschrijving voor een vak in uSis ben je ook ingeschreven voor de Brightspace omgeving van het vak.

Contact

B.J.T.H. Bernards: b.j.t.h.bernards@fgga.leidenuniv.nl
070-8009014

Opmerkingen