Studiegids

nl en

Celfysiologie

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Niet van toepassing.

Beschrijving

De celfysiologie cursus richt zich op de elementaire fysische en (bio-)chemische processen die kenmerkend zijn voor een levende cel. De wetten van thermodynamica die de cellulaire biochemie beheersen en katalyse van biochemische reacties door enzymen worden uitgelegd. De belangrijke rol van actief en passief transport over membranen wordt geïntroduceerd. Hierbij is speciale aandacht voor transport van kleine moleculen en ionen over membranen, inclusief de rol van diffusie en osmose in cellulaire homeostase. De rol van membraanpotentiale bij de overdracht van prikkels binnen organismen wordt uitgelicht.
Het tweede deel van de cursus richt zich op de processen die zorgen voor energietoevoer naar cellen, zoals fotosynthese, respiratie en fermentatie. De rol van fotosynthese en kooldioxide fixatie als de basis van het leven wordt behandeld en de belangrijkste metabole routes (glycolyse, citroenzuurcyclus, elektronentransportketen) worden geïntroduceerd. Tot slot worden de toepassingen van dergelijke kennis in nieuwe benaderingen van cellulaire engineering besproken.
In aansluitende werkgroepen en practica (als onderdeel van Basispracticum 2) wordt de leerstof nader toegelicht.

Leerdoelen

Aan het einde van de cursus kan de student:

  • de thermodynamische principes achter (bio)chemische reacties benoemen.

  • de katalytische en kinetische (Michaelis-Menten) eigenschappen van enzymatische reacties herkennen en uitleggen.

  • de verschillende kenmerken van passieve en actieve transport van moleculen over celmembranen (zoals diffusie/osmose) benoemen en toepassen.

  • de rol van ionentransport kunnen uitleggen en toepassen.

  • de verschillende manieren van energieconservatie van cellen (zoals fotosynthese, respiratie en fermentatie) herkennen en uitleggen.

  • de functies en karakteristieken van fotosynthese en kooldioxide fixatie in plantencellen benoemen en toepassen.

  • de functies en karakteristieken van ATP generatie via elektronentransportketen in mitochondriën benoemen en toepassen.

Rooster

In MyTimetable kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee jij je persoonlijke rooster kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudyMap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond.

Daarnaast kun je My Timetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging. Je kunt notificaties aanzetten bij Instellingen, nadat je bent ingelogd.

Vragen? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk.

Let op: Joint Degree studenten Leiden/Delft dienen de informatie uit de Leidse en Delftse MyTimetables samen te voegen om een volledig rooster te zien. Deze video legt uit hoe dat werkt.

Onderwijsvorm

Hoorcolleges en zelfstudie.

Toetsing en weging

Kennis van de bij colleges behandelde stof wordt door middel van een schriftelijk tentamen getoetst.

Bodemcijfer:
Voor vakken uit jaar 1 van de bachelor geldt een bodemcijfer van een onafgeronde 5,0 voor deelcijfers, en een onafgeronde 5,5 voor eindcijfers.

Als een vak 2 of meer schriftelijke deeltentamens heeft, geldt het bodemcijfer alleen voor het gewogen gemiddelde van de tentamens.

Bij deelcijfers uit andere onderdelen dan tentamens (bijv. practica, werkcolleges, schrijfopdrachten) geldt wel voor de losse onderdelen het bodemcijfer.

Raadpleeg het Studentenstatuut voor een overzicht van alle richtlijnen (zie daarin Regels en Richtlijnen Examencommissie voor geldigheid van deelcijfers).

Literatuurlijst

  • Campbell’s Biology,12th edition

  • PowerPoint-files van de colleges

Inschrijven

Als student ben je zelf verantwoordelijk voor het tijdig inschrijven via MyStudyMap.

In deze korte video zie je stap voor stap hoe je je kunt inschrijven voor cursussen in MyStudyMap.
Uitgebreide informatie over de werking van MyStudyMap vind je hier.

Er zijn twee inschrijfperiodes per jaar:

  • de inschrijving voor het najaar opent in juli

  • de inschrijving voor het voorjaar opent in december

Zie deze pagina voor meer informatie over deadlines en inschrijven voor vakken en tentamens.

Let op:

  • Het is verplicht om je in te schrijven voor alle activiteiten die je gaat volgen van een vak.

  • Je inschrijving is pas voltooid wanneer je je cursusplanning indient in het tabblad ‘Klaar voor inschrijving’ door op ‘indienen’ te klikken.

  • Niet ingeschreven zijn voor een (her)tentamen betekent dat je niet mag deelnemen aan het (her)tentamen.

Contact

Coördinator: Dr. L. Schada von Borzyskowski
Email: L.schada.von.borzyskowski@biology.leidenuniv.nl

Opmerkingen

De voertaal van dit vak is Engels. Het tentamen wordt zowel in het Engels als het Nederlands aangeboden.

Software

Vanaf collegejaar 2024/2025 werkt de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen met het software distributieplatform Academic Software. Via het platform kun je toegang krijgen tot de software die je nodig hebt voor bepaalde vakken in je studie. Voor sommige software moet je laptop aan bepaalde systeemeisen voldoen. Dit staat aangegeven bij de software. Belangrijk is dat je de software installeert voor de start van het vak. Meer informatie over het laptopprofiel vind je op de studentenwebsite.