Toegangseisen
Geen.
Beschrijving
Deze cursus over religie en/in media is ook een laboratorium voor media-experimenten op het terrein van religie door studenten. De cursus bestaat uit een drietal projecten waaraan iedere student een bijdrage levert: (1) een blogproject, (2) een krantenartikelproject, en (3) een audiovisueel project. Voor het blogproject schrijft iedere student twee blogs, bijvoorbeeld voor het Leiden Religie Blog of het Leiden Islam Blog. Voor het krantenartikelproject schrijft iedere student een achtergrondverhaal voor een nationale of lokale krant of voor een opinieweekblad. Het audiovisueel project is een groepsopdracht met keuze bijvoorbeeld uit: podcast, rap, striptekening of infographics.
Leerdoelen
De student is na afloop van de collegereeks in staat om:
De relatie tussen media en religie te karakteriseren;
Individueel en in samenwerkingssituaties informatie op het terrein van religie te identificeren en te ordenen voor communicatie- en mediadoeleinden;
Op basis van deze informatie een heldere, toegankelijke en goed opgebouwde schriftelijke presentatie te geven in de vorm van blogs en achtergrondverhalen, gericht op een breed publiek van specialisten en niet-specialisten;
Informatie op overtuigende wijze met gebruikmaking van moderne presentatietechnieken mondeling te presenteren of te visualiseren;
Een planning te maken voor een gezamenlijk project, samen te werken met mede-studenten en op constructieve wijze feedback te geven.
Rooster
De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.
Onderwijsvorm
Werkcollege met verplichte aanwezigheid
Toetsing en weging
Toetsing
*Paper/schrijfopdracht
*Actieve participatie/samenwerking in klas/groepsverband
Weging
Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van deelcijfers. Om de cursus te behalen moet het gewogen gemiddelde van de deelcijfers een 5,5 of hoger zijn. Alle toetsingsopdrachten moeten zijn ingediend.
Deeltoets Weging
Twee blog posts 40%
Achtergrondverhaal 30%
Audiovisueel project 30%
Herkansing
Bij onvoldoende is herkansing van blogs en achtergrondverhaal op nieuw onderwerp mogelijk.
Inzage en nabespreking
Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.
Literatuurlijst
Stewart M. Hoover and Nabil Echchaibi, eds. Media and Religion: The Global View. Berlin: Walter de Gruyter GmbH, 2021.
De verdere te bestuderen literatuur per bijeenkomst wordt bekendgemaakt tijdens het eerste college.
Inschrijven
Inschrijven via MyStudyMap is verplicht. Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.
Contact
Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).
Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Herta Mohr
Opmerkingen
Deze cursus staat open voor studenten met een academische interesse in het onderwerp. Bij te weinig beschikbare plaatsen, hebben hoofdvakstudenten Religiewetenschappen voorrang.