Studiegids

nl en

Overstijgende Opdracht Geneesmiddel

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Zie het document Ingangseisen Master Farmacie.

Beschrijving

Apothekers komen veelvuldig in aanraking met innovatieve geneesmiddelen en zijn vanuit verschillende invalshoeken betrokken bij zowel de ontwikkeling, registratie, vergoeding alsmede de inzetbaarheid en plaatsbepaling van deze nieuwe geneesmiddelen voor de praktijk. In die hoedanigheid vertrouwen apothekers op hun algemene geneesmiddelexpertise om standpunten/oplossingen te kunnen aandragen voor product-gerelateerde, farmacotherapeutische en moreel-maatschappelijke vraagstukken die spelen bij innovatieve geneesmiddelen. Omwille van de recente introductie van deze nieuwe geneesmiddelen is kritische beschouwing en het vinden en wegen van de soms schaarse wetenschappelijke informatie(bronnen) extra belangrijk.

In deze opdracht zul je aan de hand van een recent geregistreerd geneesmiddel te maken krijgen met verschillende vraagstukken waarmee apothekers in aanraking komen in de praktijk. Gedurende de 1,5 week die hiervoor in jaar 2 van de Master Farmacie staan ingeroosterd zal je in duo’s verschillende opdrachten die in het teken staan van deze vraagstukken uitwerken. De uitwerking van de opdrachten zal ondersteund worden met additionele onderwijsmomenten van experts binnen klinisch onderzoek, farmacovigilantie en vergoeding van geneesmiddelen.
Aan de hand van uitwerkingen van deze opdrachten en weging van aanvullende eigen bevindingen schrijf je een kritisch en wetenschappelijk onderbouwde reflectie over de toepasbaarheid (sterktes, beperkingen) van jouw innovatieve geneesmiddel voor de praktijk. Deze discussie/conclusie vormt tezamen met de uitwerkingen van de opdrachten het portfolio voor de TOO2 opdracht.

Leerdoelen

Middels de uitvoering van deze opdracht:
1. Krijg je inzicht in de verschillende fases, die dienen te worden doorlopen om een geneesmiddel succesvol op de markt te brengen en te houden.
2. Raadpleeg je verschillende elektronische en schriftelijke farmaceutische bronnen en interpreteer je daaruit de afkomstige informatie correct voor farmaceutische vraagstukken
3. Weeg je zelfstandig wetenschappelijk bewijs tezamen met farmaceutische / morele / maatschappelijke argumenten tegen elkaar af om tot eigen logisch onderbouwd standpunten te komen rondom de inzet van innovatieve geneesmiddelen in de praktijk
4. Reflecteer je op de keuzes en beslissingen, die een fabrikant/ registratie autoriteit /vergoedingsinstanties en zorgverleners dienen te maken tijdens en na de ontwikkeling van een geneesmiddel.

Rooster

Het rooster kun je raadplegen via MyTimeTable.

De tentamendata zijn vastgesteld door het opleidingsbestuur en staan vermeld in het rooster.
In het rooster en/of op Brightspace wordt bekend gemaakt wanneer en op welke wijze de inzage en nabespreking van het tentamen plaatsvindt.

Onderwijsvorm

De onderwijsvormen bestaan uit zelfstudie, hoorcolleges, werkgroepen en een symposium waarin we met elkaar in discussie gaan over de maatschappelijke plaatsbepaling van innovatieve geneesmiddelen.

Toetsing en weging

Het portfolio zal worden gecontroleerd op volledigheid van de uitgevoerde opdrachten. De eindreflectie zal worden beoordeeld aan de hand van een daarvoor opgestelde rubric. Op basis daarvan wordt het eindoordeel (OV, V, RV, G of U) van de opdracht opgesteld.

Literatuurlijst

Voor de volledige literatuurlijst, zie de kernboekenlijst Farmacie.

Inschrijven

Inschrijving vindt plaats via MyStudyMap. Voor dit vak gelden de standaard inschrijftermijnen die genoemd worden in het Protocol Inschrijven voor onderwijs en tentamens van de Universiteit Leiden. Voor meer informatie, zie de studentenwebsite.

Contact

Via Farmacie.TOO@lumc.nl

Opmerkingen