IBP students, see Interpersonal Professional Skills
Toegangseisen
Geen
Beschrijving
In deze cursus staat nadrukkelijk de psycholoog als professional centraal. Om als professional goed in het werkveld te kunnen functioneren is het belangrijk om goede gespreksvaardigheden te hebben. Daarnaast is het belangrijk om jezelf goed te leren kennen, omdat je als psycholoog je eigen instrument bent. Je moet goed kunnen reflecteren op je eigen gedrag en op wat dit gedrag vervolgens oproept bij anderen. Ook het reflecteren op groepsdynamische processen, de context waarin het gedrag plaats vindt, is onderdeel van het leerproces.
Leerdoelen
Aan het eind van de cursus kan de student:
personen, situaties en relaties adequaat observeren en waarnemen;
elementaire gesprekstechnieken toepassen;
deze vaardigheden flexibel toepassen in verschillende contexten
adequaat reflecteren op het eigen gedrag en dat van anderen
theoretische modellen over interpersoonlijke communicatie beschrijven , en kan de student deze theoretische kennis koppelen aan leerervaringen ten behoeve van de professionele ontwikkeling.
Vrijstelling
Vrijstellingen voor IBV worden alleen verleend aan studenten die zelf als docent sociale vaardigheden en/of communicatievaardigheden doceren op HBO/WO niveau, met een relevante werkervaring van ten minste 2 jaar, ter grootte van ten minste 0.5 voltijd aanstelling. Overige werkervaring of andere vooropleidingen geven geen aanleiding tot toekennen van een vrijstelling IBV. Indien men meent voor een vrijstelling voor IBV in aanmerking te komen, dient de aanvraag vóór 1 november bij het OSC ingeleverd te zijn.
Rooster
Het rooster van deze cursus vind je in MyTimetable
Kijk voor een handzaam rooster op Brightspace.
Deze cursus wordt twee keer per jaar aangeboden. Studenten volgen de cursus in één blok (blok 3 of 4)
Inschrijven
Onderwijs
Studenten moeten zichzelf inschrijven voor alle onderwijseenheden (hoorcolleges, werkcolleges en practica) die zij willen volgen. Inschrijven kan tot uiterlijk 14 dagen voorafgaand aan de start van de cursus.
Onderwijsvorm
De beroepsvaardigheden worden aangeleerd in een combinatie van werkvormen:
Hoorcolleges met daarin aandacht voor de theoretische achtergronden bij de thema’s van die week en informatie over de toepassing hiervan in reële beroepssituaties. Ook zullen de eindopdrachten hier uitvoerig worden besproken.
Werkgroep bijeenkomsten, waarin de diverse vaardigheden in de groep actief geoefend worden
Reflectieverslagen
Literatuurstudie om kennis actief te kunnen koppelen aan leerervaringen
Het opnemen van 2 interviews om eigen vooruitgang in gespreksvaardigheden te kunnen monitoren en hierop te kunnen reflecteren
Rollenspelen t.b.v. gespreksvaardigheden
Interactieve opdrachten waarbij besluitvorming centraal staat
Voor deze cursus geldt een aanwezigheidsplicht bij de werkgroepen. Zie Brightspace voor meer informatie.
Het tijdspad van de cursus is als volgt: de gehele cursus beslaat 7 weken. In de weken 1 t/m 5 is er iedere week een hoorcollege en zijn er twee actieve werkgroepbijeenkomsten.
Toetsing
In afwijking van andere tweedejaarsvakken, wordt het eindcijfer bepaald aan de hand van beoordeling op drie vaardigheden: gespreksvaardigheden, reflectieve vaardigheden en professionele ontwikkeling. Deze beoordelingen dienen alle drie voldoende te zijn. Een onvoldoende eindbeoordeling kan niet worden herkanst, aangezien het leerproces in een groepscontext moet plaatsvinden en de groep op dat moment reeds opgehouden is te bestaan. De cursus dient dan in zijn geheel te worden overgedaan. De student dient zich opnieuw in te schrijven voor het nieuwe studiejaar. Voldoende deelbeoordelingen blijven niet staan voor het volgende studiejaar.
Het instituut hanteert vaste regels rond cijferberekening en volgt tevens het beleid van de Faculteit der Sociale Wetenschappen om, met behulp van software, werkstukken van studenten systematisch op plagiaat te controleren. Alle studenten zijn verplicht om de Toets Wetenschappelijke Integriteit met een score van 100% af te ronden, zodat ze inzicht krijgen in de toepassing van integriteit bij het schrijven van wetenschappelijke teksten. De studenten krijgen toegang tot de toets via een module op Brightspace. Bij het constateren van fraude worden disciplinaire maatregelen genomen. Studenten worden geacht de informatie over deze twee onderwerpen te kennen.
Brightspace
Uitgebreide informatie over de cursus, de toetsing, een gedeelte van de te bestuderen literatuur, de college slides, de oefeningen die in de werkgroep aan bod zullen komen, de wekelijkse integratieopdrachten, videolinks, online testen e.d., worden via Brightspace aangeboden.
Je wordt voor Brightspace aangemeld door het OSC (je kunt je hier dus niet zelf voor inschrijven).
Literatuur
Remmerswaal, J. (2013). Handboek Groepsdynamica (11de herziene druk). Boom Uitgevers Amsterdam.(eerdere versies zijn niet bruikbaar). ISBN: 9789024402328
Lang, G., & van der Molen, H.T. (2020). Psychologische gespreksvoering. Een basis voor hulpverlening (18de editie). Boom uitgevers Amsterdam. ISBN: 9789024427635
Contact information
Evelien Broekhof (algemene coördinatie, studentzaken zoals vrijstellingen en presentie) e.broekhof@fsw.leidenuniv.nl