Studiegids

nl en

Development and Diversity in a Sociological Perspective

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Deze cursus is open voor de volgende categorieen van studenten:

  • Bachelor CAOS,

  • Minor CAOS,

  • Exchange studenten (expliciet toegelaten tot deze cursus)

Voertaal

Hoorcolleges worden in het Engels gedoceerd.

Werkgroepen: Eerstejaars bachelorstudenten van CAOS hebben de voorkeurstaal voor werkgroepen gekozen bij de aanmelding voor de opleiding. Minor en Exchange studenten volgen de Engelstalige werkgroepen.

Tentamens worden afgelegd in de taal waarin de werkgroepen zijn gevolgd.

Beschrijving

Deze cursus biedt een introductie tot de belangrijkste concepten en theorieën in de ontwikkelingssociologie, evenals de historische en geografische context waaruit ze voortkomen. Een overkoepelende lens waarmee we naar vroegere en huidige maatschappelijke vraagstukken kijken, is 'ongelijkheid'. We proberen te begrijpen hoe en waarom verschillende vormen van ongelijkheid ontstaan en blijven bestaan. We bespreken ook de onderliggende ideologieën, mogelijkheden en beperkingen van 'ontwikkeling' en 'diversiteit' als benaderingen om ongelijkheden te bestrijden. De cursus zal verschillende manieren bespreken waarop 'ontwikkeling' en 'diversiteit' kunnen worden begrepen, bekritiseerd, gewaardeerd en gemeten. Daarnaast besteden we aandacht aan de verschillende actoren die een rol spelen op het gebied van ontwikkeling en diversiteit: wie zijn deze actoren, welke vormen nemen ze aan, welke belangen vertegenwoordigen ze en welke uitdagingen komen ze tegen? Verder bespreken we kern thema’s in ontwikkelings- en diversiteitsvraagstukken zoals gender, gezondheid en duurzaamheid, waarbij we voorbeelden gebruiken om deze thema’s in de echte wereld te verankeren.

Leerdoelen

Na deze cursus ben je in staat om:

  • Kernconcepten uit de ontwikkelingssociologie te definieren, uit te leggen en toe te passen in nieuwe contexten.

  • Verschillende en contrasterende visies op ontwikkeling en ontwikkelingsproblematiek te herkennen, onderscheiden en benoemen in concrete voorbeelden.

  • Verschillende en contrasterende visies op diversiteit te herkennen, onderscheiden en benoemen in concrete voorbeelden.

  • Uitdagingen in ontwikkelings en diversiteitsproblematiek te benoemen en analyseren in concrete voorbeelden.

Daarnaast zullen studenten na voltooiing van de cursus hun:

  • maatschappelijke bewustzijn hebben vergroot, door middel van discussies en analyses van vroegere en huidige maatschappelijke ontwikkelingen van lokaal tot globaal niveau.

  • mondelinge communicatie- en presentatievaardigheden hebben verbeterd, door groepsdiscussies en opdrachten tijdens werkgroepen.

  • schrijfvaardigheden hebben ontwikkeld, door middel van een schriftelijke opdracht.

Rooster

Zie de Engelstalige studiegidstekst

Onderwijsvormen

Zie de Engelstalige studiegidstekst

Toetsing

Zie de Engelstalige studiegidstekst

Aanmelden tentamen

Zie de Engelstalige studiegidstekst

Aanmelden in uSis

Zie de Engelstalige studiegidstekst

Brightspace

Zie de Engelstalige studiegidstekst

Studiemateriaal

Zie de Engelstalige studiegidstekst

Contact

Dr. Tessa Minter