Studiegids

nl en

Excursiewerkgroep Rome

Vak
2024-2025

Toegangseisen

De volgende vakken dienen te zijn afgerond:

  • Freshman’s Class / Academic Skills I

  • Academische Vaardigheden II

  • Visuele Analyse

  • Tenminste één BA2-werkcollege

Raadpleeg hierover de meest recente Onderwijs en Examen Regeling

Beschrijving

In deze werkgroep maak je kennis met de architectuur en kunst van Rome vanaf de Oudheid tot en met de ingrepen van Mussolini, en verdiep je de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Centraal staat de vraag hoe de Romeinse Oudheid maatgevend is geweest voor de kunst en architectuur van de eeuwen daarna.

Tot deze werkgroep behoort een 8-daagse excursie naar Rome, met een regulier dagprogramma tussen ca. 8.30 en 18.00 uur, die halverwege het semester plaatsvindt (zie data bij 'Opmerkingen'). Zo krijg je de mogelijkheid het onderwerp waar je je werkstuk, dat je als afsluiting van de werkgroep schrijft, al ruim voor de inleverdatum in het echt te zien en ter plekke te onderzoeken. Voorafgaande aan de excusie maakt iedere student een dossier met relevante informatie over zijn/haar onderwerp. Over dit onderwerp houd je ter plekke een referaat. Tijdens de excursie zal de nadruk liggen op de periode van de oudheid tot en met de Renaissance, al wordt er ook aandacht gegeven aan de barok en de ingrepen van Mussolini. Verder zal er veel aandacht worden gegeven aan de objectbeschrijving en het in toepassing brengen van de in de afgelopen anderhalve jaar opgedane kennis.

Voor de excursie bestaat het werkcollege uit inleidende colleges van de twee docenten en wordt er uitgebreid ingegaan op de gelezen literatuur, waarbij een active houding van de studenten wordt verwacht. Na de excursie bestaat het programma uit de referaten van de deelnemende studenten.

Leerdoelen

  • Studenten verdiepen zich in een onderwerp dat gerelateerd is aan het excursiedoel (= Rome) in een kunstvorm naar keuze (architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst of kunstnijverheid). Zij tonen aan daarbij gebruik te kunnen maken van het kunsthistorische apparaat, met toepassing van kennis van technische en materiële aspecten, vanuit invalshoeken als vorm, inhoud, functie en betekenis op de bestudeerde kunstwerken.

  • Studenten verwerven kennis over, en inzicht in de specifieke geschiedenis van de architectuur en kunstproductie in Rome, met bijzondere aandacht voor de samenhang tussen de diverse kunstdisciplines, en zij verwerven deskundigheid in het naar tijd en plaats determineren van representatieve objecten van de kunstgeschiedenis van Rome.

  • Studenten leren in de praktijk van het kunsthistorisch onderzoek duidelijk te maken dat en hoe verschillende specialismen binnen de kunstgeschiedenis zinvol op elkaar betrokken kunnen worden.

  • Studenten leren te reflecteren op teksten en op elkaars presentaties.

  • Studenten leren een dossier samen te stellen dat als basis kan dienen voor de presentatie van een kunsthistorisch onderwerp.

  • Studenten leren een eigen onderzoek te presenteren op een wetenschappelijk niveau: mondeling (tijdens college en op locatie), en schriftelijk in een paper van circa 3000 woorden, exclusief noten en literatuurlijst.

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.

Onderwijsvorm

Werkcollege: hoorcolleges docent, bespreking gelezen literatuur, korte referaten en opdrachten

Toetsing en weging

  • Referaten in Leiden en Rome

  • Deelname aan discusses en tussentijdse opdrachten

  • Rome dossier 20%

  • Onderzoekspaper 80%

Weging

Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door (i) bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van deelcijfers in combinatie met (ii) een aanvullende eis.
Aanvullende eis (ii):
De onderzoekspaper moet met een voldoende worden afgesloten (minimaal 6.0).

Herkansing

Het afsluitend werkstuk (onderzoekspaper) kan bij een cijfer laager dan 6.0 (eenmalig) worden herkanst. Als herkansingsmogelijkheid voor de overige toets-onderdelen kan in uitzonderlijke gevallen een vervangende opdracht worden geformuleerd.

Inzage en nabespreking

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Literatuurlijst

Literatuur wordt via brightspace bekend gemaakt

Inschrijven

Inschrijven via My Studymap (Login | Universiteit Leiden) is verplicht.

Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs

Niet van toepassing

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Arsenaal

Opmerkingen

De excursie vindt plaats van maandag 7 tot en met woensdag 16 april 2025, en omvat een verblijf aan het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR). Meer informatie over de excursie wordt vermeld bij aanvang van de cursus.