Studiegids

nl en

Rechtshandhaving en Politie

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Dit vak is geen keuzevak. Bijvakstudenten en gaststudenten mogen hier niet aan deelnemen. Alleen studenten van de opleiding Criminologie, voor wie dit vak verplicht is, kunnen dit vak volgen.

Beschrijving

In het vak Rechtshandhaving en Politie krijgen studenten een theoretisch en praktijkgeoriënteerd overzicht van de wijze waarop de politie en andere rechtshandhavers in Nederland zijn georganiseerd en functioneren. Studenten leren in deze cursus te reflecteren op de organisatie, taken en belangrijkste partners van de politie in Nederland.

Allereerst zal de totstandkoming van de Nationale Politie en de manier waarop de politie wordt aangestuurd worden besproken. Vervolgens worden een aantal belangrijke politietaken en -strategieën besproken die in de wetenschappelijke literatuur centraal staan. En tot slot wordt aandacht besteed aan een aantal actuele thema’s die voer zijn voor discussie in de wereld van politie en rechtshandhaving: Waarom is legitimiteit van de politie belangrijk, en op welke manier kan deze worden verstevigd? Hoe komen agenten op straat tot beslissingen? Hoe belangrijk is diversiteit binnen het korps en welke rol speelt etnisch profileren (hierbij)?

Na afronding van dit vak hebben studenten een goed beeld van zowel de theoretische aspecten als de praktijk van rechtshandhaving, in het bijzonder door de politie.

Het vak sluit onder andere aan op de vakken Inleiding Criminologie, Inleiding Strafrecht, Inleiding Sociologie en Criminologische Vaardigheden. Daarnaast worden in de loop van het vak een aantal criminologische theorieën aangehaald die in de vakken Theoretische Criminologie en Omgevingscriminologie meer diepgaand worden behandeld.

Dit vak maakt deel uit van de leerlijnen:

  1. Recht, Beleid & Organisatie
  2. Professionele Vaardigheden

Leerdoelen

Na afloop van dit vak kunnen studenten...

  1. de (geschiedenis van de) organisatie en aansturing van het Nederlandse politiebestel beschrijven en evalueren;
  2. taken en bevoegdheden van de politie toelichten en deze aan de hand van concrete voorbeelden illustreren;
  3. de belangrijkste politiestrategieën met elkaar vergelijken en toepassen op een criminologisch probleem;
  4. de concepten politielegitimiteit en geweldsmonopolie hanteren en het handelen van de politie in het licht van deze concepten beoordelen;
  5. uitleggen hoe agenten beslissingen nemen (o.a. in het kader van proactief optreden) en kritisch reflecteren op de manier waarop de politiecultuur hierin doorwerkt.

Arbeidsmarktvoorbereiding en (studie)loopbaan

In deze cursus leren studenten over de politiepraktijk en komen zij in aanraking met de politieorganisatie door middel van (een) gastcollege(-s). De volgende concrete vaardigheden die in het vak centraal staan, zijn van belang ter voorbereiding op de arbeidsmarkt:

  • Presentatievaardigheden

  • Organisatiesensitiviteit

  • Praktijkkennis

Rooster

Zie MyTimetable.

Onderwijsvorm

Hoorcolleges

  • Aantal à 2 uur: 5

  • Namen docenten: mw. A.L. den Besten MSc en mw. mr.dr. L.F.M. Ansems.

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Bestudering van de vooraf opgegeven literatuur.

Werkgroepen

  • Aantal à 2 uur: 4

  • Namen docenten: mw. A.L. den Besten MSc en mw. mr.dr. L.F.M. Ansems.

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Bestudering van de vooraf opgegeven literatuur, eventuele voorbereidingsopdrachten te maken die bekend worden gemaakt via Brightspace.

Toetsing en weging

Toetsvorm(en)

  • Tentamen (100%)

  • Pitch (verplicht onderdeel)

Afronding van het vak is enkel mogelijk als, naast het tentamen, ook de pitchopdracht als voldoende is afgerond. De pitch zal plaatsvinden tijdens de werkgroepen. Indien hieraan niet is voldaan kan het eindcijfer niet worden vrijgegeven en kan het vak niet worden afgerond.

Alle toetsonderdelen kunnen één keer worden herkanst, indien voor het betreffende onderdeel een onvoldoende is behaald.

De resultaten van de (deel)toetsen die met goed gevolg zijn afgelegd, blijven geldig tot en met het collegejaar volgend op dat waarin zij zijn behaald. Hierop bestaat één uitzondering: Wanneer de leerdoelen, inhoud, opzet of toetsing van het vak verandert, kan de vakcoördinator besluiten dat de geldigheid van de betreffende deeltoets op didactische gronden dient te vervallen. Dit zal dan worden aangegeven in de vakbeschrijving van het collegejaar waarin de verandering(en) word(t)(en) doorgevoerd.

Inleverprocedures
Zie Brightspace-omgeving en leidraad.

Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur en hetgeen behandeld is tijdens hoorcolleges, werkgroepen en andere onderwijsvormen.

Regeling herkansen voldoendes
Op dit vak is de regeling herkansen voldoendes van toepassing (artikel 4.1.8 e.v. OER) voor zover dit vak geen onderdeel uitmaakt van de minor. Studenten die bij de eerste kans een voldoende eindcijfer hebben behaald, kunnen onder bepaalde voorwaarden het schriftelijke (eind)tentamen opnieuw afleggen op het reguliere herkansingsmoment. Kijk voor meer informatie op de website > tab ‘Rechtsgeleerdheid’ > ‘Voldoende herkansen’.

Literatuurlijst

Verplicht studiemateriaal
Bij dit vak wordt enkel gebruik gemaakt van wetenschappelijke artikelen. De literatuur wordt via Brightspace bekend gemaakt en is te vinden in de leidraad van het vak.

Inschrijven

Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap (gaststudent) of ben je propedeusestudent, kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie. 

Contact

  • Vakcoördinator: mw. A.L. den Besten MSc

  • Bereikbaarheid: Op afspraak via het secretariaat

  • Kamernummer: B3.33

  • Telefoon: 071 – 527 7871 / 527 7872 / 527 7462

  • E-mail: criminologie@law.leidenuniv.nl

Instituut/afdeling

  • Instituut: Instituut voor Strafrecht en criminologie

  • Afdeling: Criminologie

  • Kammernummer secretariaat: B3.11

  • Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00 tot 16.00

  • Telefoon secretariaat: 071 – 527 7871 / 527 7872 / 527 7462

  • E-mail: criminologie@law.leidenuniv.nl

Opmerkingen