Toegangseisen
nvt
Beschrijving
De heelkunde behelst een grote diversiteit aan medische problematiek. Vanuit de heelkunde zijn in het verleden zelfstandige specialismen, zoals orthopedie, urologie, plastische chirurgie en thoraxchirurgie tot ontwikkeling gekomen. Binnen de Heelkunde zijn er verschillende aandachtsgebieden. Deze aandachtsgebieden kunnen berusten op de aard van de afwijkingen die behandeld worden, zoals bijvoorbeeld traumachirurgie, oncologische chirurgie, endocriene chirurgie, transplantatiechirurgie, vaatchirurgie, mond- kaak en aangezicht chirurgie, neurochirurgie en gastro-intestinale chirurgie. Naast deze heelkunde sub-specialismen, zijn de vakken spoedeisende hulp en anesthesie nauw verbonden met de uitvoering van het werk van de chirurg. “Heelkunde” en “operatieve vaardigheden” liggen in elkaars verlengde. Het werkterrein van de chirurg richt zich vooral op de indicatiestelling voor operatieve ingrepen en het afwegen van verschillende opties voor behandeling. Hierbij vindt een afweging plaats met betrekking tot individuele risicofactoren, wensen van de patiënt en technische, anatomische en fysiologische factoren om tot een goed onderbouwd chirurgisch behandelplan voor de patiënt te komen.
Geneeskunde is een multidisciplinair vak. Samenwerken is een belangrijke competentie voor elke dokter. Dit betekent dat ook het snijdend coschap nauw samenwerkt met andere specialismen.
Leerdoelen
De coassistent:
1. Voert op professionele wijze een chirurgisch anamnese gesprek. (EPA 1)
2. Voert op professionele wijze het lichamelijk onderzoek uit en kan dit interpreteren. (EPA 1)
3. Interpreteert de verwijzing, controleert en interpreteert resultaten van aanvullend onderzoek. (EPA 1)
4. Weet welk aanvullend onderzoek (extra) aangevraagd moet worden en kan dit interpreteren. (EPA 1)
5. Kan onderdelen van medisch consult (anamneses, lichamelijk onderzoek, diagnose en beleid) uitvoeren in de context van het snijdend coschap (EPA-1)
6. Kan patiënten begeleiden en informeren in de context van het snijdend coschap (EPA-2)
7. Kan communiceren en samenwerken met collega’s in de context van het snijdend coschap (EPA-3)
8. Kan medische verrichtingen uitvoeren relevant voor het snijdend coschap (EPA-4)
9. Beroepsoriëntatie: Heeft vanuit de competentie medische deskundigheid in het raamplan geneeskundig kennis die passen bij het snijdend coschap en eventueel toepasbaar zijn in andere coschappen.
10. Beroepsoriëntatie: Heeft goed zicht gekregen over de competenties en vaardigheden die nodig zijn om de rol van chirurg te kunnen vervullen.
11. Duurzaamheid/Planetary Health: Heeft inzicht in de rol van de geneeskunde en met name die van de snijdende coschappen wat betreft duurzaamheid en ecologische voetafdruk.
12. Mens in de zorg: Heeft inzicht in de behandeling van een chirurgische patiënt in kader van ketenzorg.
13. Professionaliteit: communiceert op professionele wijze met collega-artsen, coassistenten, verpleging binnen en buiten het eigen werkterrein.
14. Professionaliteit: reflecteert op het eigen functioneren, benoemt kwaliteiten en beperkingen en stelt op basis hiervan persoonlijke leerdoelen en toekomst visie op.
15. Intra en interprofessionele samenwerking: Interpreteert de verwijzing, stelt een diagnostisch plan en een behandelplan op en communiceert dit met en toetst dit aan collega’s en verpleegkundigen.
16. Assisteert op de operatiekamer en bewaakt daarbij de steriele werkomgeving.
Rooster
Het rooster kun je raadplegen via MyTimeTable.
De tentamendata zijn vastgesteld door het opleidingsbestuur en staan vermeld in het rooster.
In het rooster en/of op Brightspace wordt bekend gemaakt wanneer en op welke wijze de inzage en nabespreking van het tentamen plaatsvindt.
Onderwijsvorm
Toetsing en weging
Entreetoets
Venapunctie
IOP
KPF’s
EPA’s
Presentaties
Voortgangsgesprekken
Eindgesprek
Eindbeoordeling: voldaan/ niet voldaan
Literatuurlijst
Zie Brightspace
Inschrijven
Er vindt één keer per jaar een indelingsronde plaats voor de coschappen die starten in het volgende collegejaar. Deze indeling vindt plaats in de periode januari-maart. Voor meer informatie, zie Brightspace en de studentenwebsite.
Contact
heelkundeonderwijs@lumc.nl
Coordinatoren:
Drs Peter Bloemendaal (P.M.Bloemendaal@lumc.nl)
Drs Kees Bartlema (K.A.Bartlema@lumc.nl)