Studiegids

nl en

Testen van functioneren en ontwikkeling

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Dit vak is alleen toegankelijk voor studenten Pedagogische Wetenschappen. Studenten van één van de andere bachelorspecialisaties van deze opleiding mogen dit vak gebruiken voor hun vrijekeuzeruimte.

De inhoud van de vakken Inleiding in de Psychologie en Orthopedagogiek: Individuele factoren en wordt als bekend verondersteld. Van studenten wordt verwacht dat zij:

  • onderscheid kunnen maken tussen typische en anders verlopende ontwikkeling en de beïnvloedende omgevingsfactoren

  • kennis hebben van evidence based werken

Beschrijving

Leerdoelen

De student is na afloop van de cursus in staat om:
1. Kennis over verschillende diagnostische modellen toe te passen in een casus;
2. Enkele fasen vanuit het praktijkmodel Handelingsgerichte Diagnostiek toe te passen;
3. Verklaringshypothesen om te zetten naar onderzoekshypothesen en deze te vertalen naar instrumenten die de hypotheses kunnen toetsen;
4. Diagnostische middelen te beschrijven en inzetten om individuele factoren in kaart te brengen, waaronder het algemeen cognitief functioneren, neuropsychologische vermogens, didactische ontwikkeling en sociaal emotioneel functioneren;
5. Diagnostische middelen te beschrijven en inzetten om omgevingsfactoren in kaart te brengen, zoals in gezin, klas/school en cultuur;
6. Kritisch te reflecteren op het toepassen van diagnostisch onderzoek in diverse doelgroepen en contexten;
7. Diagnostische instrumenten kritisch te beoordelen en keuzes in het diagnostisch proces te verantwoorden.

Rooster

Het rooster van dit vak vind je in MyTimetable.

Onderwijsvorm

Het vak bestaat uit 8 hoorcolleges en 3 verplichte werkgroepen. Er mag maximaal 1 werkgroep worden gemist. Deze gemiste bijeenkomst dient door de student ingehaald te worden. Verdere toelichting hierop zal via Brightspace worden gecommuniceerd.

Toetsing

Een schriftelijk tentamen over alle literatuur en over de stof die tijdens de colleges (en werkgroepen) aan bod is gekomen. Een student is geslaagd voor dit vak als het tentamen is beoordeeld met een voldoende (5,5 of hoger) en is voldaan aan de aanwezigheidsplicht.

Brightspace

Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van Brightspace.

Literatuur

Wetenschappelijke artikelen die later via Brightspace bekend gemaakt worden.

Inschrijven voor vakken

Onderwijs
Studenten moeten zichzelf inschrijven voor alle onderwijseenheden (hoorcolleges, werkcolleges en practica) die zij willen volgen. Inschrijven kan tot uiterlijk 5 dagen voorafgaand aan de start van de cursus via Mystudymap.

Tentamens
Daarnaast is het voor alle studenten verplicht om zich voor elk tentamen in te schrijven via My Studymap. Dit kan tot en met uiterlijk 10 kalenderdagen voorafgaand aan het tentamen. Zonder geldige inschrijving kun je niet deelnemen aan het tentamen.

Lees zorgvuldig alle informatie over de procedures en deadlines voor het inschrijven voor vakken en tentamens.

Contact

Coördinator van het vak is