Studiegids

nl en

Zuid-Afrikaanse Letterkunde

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Geen.

Beschrijving

Afrikaanse Literatuur en de Lage Landen: Van de Dertigers tot hedendaagse stemmen
Zuid-Afrikaanse letterkunde biedt dit collegejaar een gestructureerde introductie tot de Afrikaanse literatuur door het werk van vooraanstaande schrijvers te bestuderen. De cursus zal zich voornamelijk richten op de poëzie, hoewel andere genres zoals proza en drama ook aan bod zullen komen. De inhoud bestaat uit twaalf weken waarin diverse thema’s en genres worden behandeld, van vroegere literaire figuren zoals N.P. van Wyk Louw en Elisabeth Eybers tot hedendaagse dichters zoals Ronelda Kamfer en Nathan Trantraal.

Elke week richt zich op specifieke auteurs en hun bijdragen aan het Afrikaanse literaire systeem, met een sterke nadruk op de relatie tussen Afrikaans en Nederlands. De cursus omvat besprekingen van poëzie, proza, drama en vertalingen, en sluit af met presentaties van studenten waarin zij hun begrip van het materiaal demonstreren.

Het programma omvat o.a.:

Week 1: Inleiding tot de cursus. Overzicht van de Afrikaanse literatuur van N.P. van Wyk Louw tot Nathan Trantraal.
Week 2: N.P. van Wyk Louw en Elisabeth Eybers (Dichters van Dertig).
Week 3: Ingrid Jonker, met nadruk op haar poëtiese ontwikkeling en verband met Uys Krige en Jan Rabie.
Week 4: Breyten Breytenbach: moderne Afrikaanse literatuur.
Week 5: Antjie Krog en de verkenning van verleden en heden in poëzie en proza.
Week 6: Studentenpresentaties en samenvatting van de eerste helft van het semester.
Week 7: Marlene van Niekerk: van Triomf tot Die sneeuslaper.
Week 8: Joan Hambidge en Johann de Lange: homoseksuele vers en postmodernisme.
Week 9: Ronelda Kamfer en Nathan Trantraal: grensverschuivende stemmen.
Week 10: Jolyn Philips en Lynthia Julius: hedendaagse Afrikaanse stemmen.
Week 11: Drie opties: Tom Dreyer’s Nou in infrarooi, Bibi Slippers’ Soekenjin, of Alfred Schaffers’ vertalingen van Zuid-Afrikapoëzie.
Week 12: Studentenpresentaties en samenvatting van de tweede helft van het semester.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus hebben studenten:

  • Inzicht in de historische en literaire ontwikkeling van de Afrikaanse literatuur.

  • Kennis van belangrijke Afrikaanse auteurs en hun invloed op de literatuurgeschiedenis.

  • Vermogen om Afrikaanse literaire werken te analyseren en te situeren binnen de bredere context van postkoloniale en mondiale literatuur.

  • Vaardigheden om zelfstandig een academische presentatie te geven en een uitgebreide onderzoeksessay te schrijven.

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing en weging

Toetsing

Opdracht 1 (20%): Een analytische essay (800-1000 woorden) waarin studenten één gedicht van een van de besproken dichters nauwkeurig analyseren. Hierbij moet de nadruk liggen op stijlmiddelen, thema’s en de culturele context van het gedicht.

Opdracht 2 (30%): Een presentatie (10-15 minuten) over de invloed van een specifieke schrijver op de ontwikkeling van de Afrikaanse literatuur. Studenten kunnen hierbij ook de connectie tussen het werk van de auteur en de Nederlandse literatuur betrekken.

Eindopdracht (50%): Een diepgaande onderzoeksessay (3000-3500 woorden) over een thema of schrijver naar keuze, met specifieke verwijzingen naar de besproken literatuur en lesmateriaal dat tijdens de cursus is behandeld. De essay moet voldoen aan academische standaarden en een grondige literatuurstudie bevatten.

Weging

Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van de volgende deelcijfers:

Opdracht 1: 20%
Opdracht 2: 30%
Eindopdracht: 50%

Om de cursus te behalen, moet het gewogen gemiddelde van de deelcijfers een 5,5 of hoger zijn. Bovendien moeten alle afzonderlijke opdrachten met een minimumcijfer van 5,0 beoordeeld worden.

Herkansing

Indien een van de opdrachten een onvoldoende (<5,0) behaalt, kan de student deelnemen aan de herkansing voor die specifieke opdracht.

Inzage en nabespreking

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Literatuurlijst

De volledige literatuurlijst en aanvullende leesmateriaal zullen beschikbaar worden gesteld op Brightspace. Echter, voor een goede voorbereiding is het belangrijk om vóór aanvang van de cursus de volgende werke te raadpleeg:

Kannemeyer, J.C. 2005. Die Afrikaanse literatuur, 1652-2004. Kaapstad: Human & Rousseau.
Van Coller, H.P. (Red.). 2015-2016. Perspektief en Profiel: 'n Afrikaanse Literatuurgeskiedenis Deel 1, 2 & 3. Pretoria: Van Schaik.

Deze bronnen bieden een uitgebreide inleiding tot de Afrikaanse literatuur en vormen de basis voor de eerste weken van de cursus.

Inschrijven

Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.

Aanmelden Contractonderwijs

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Reuvensplaats

Opmerkingen

-