Toegangseisen
Basiskennis van de geschiedenis en cultuur van de oude Mediterrane wereld of in religiewetenschappen is behulpzaam, maar niet vereist.
Beschrijving
De antieke Mediterrane wereld – die hier breed wordt opgevat – is de kraamkamer van Jodendom, Christendom en Islam. Dit college biedt een inleiding in de religieuze diversiteit van die wereld, met bijzondere aandacht voor de interactie tussen de verschillende religies. Naast specifieke case-studies uit de religies van Grieken en Romeinen en de godsdienst van o.a. Kelten en Germanen zullen de godsdiensten van het oude Israël, het Jodendom in de Hellenistische en Rabbijnse periode, het vroege Christendom (Jezus en Paulus) en de religie(s) van het voor-islamitische Arabiën. Bij alle case-studies zal aandacht besteed worden aan de teksten, de materiële bronnen en de methodes van historisch onderzoek die ons in staat stellen een beeld op te roepen van de praktijk van religie in de antieke wereld.
Leerdoelen
De student verwierft
inzicht in de manier waarop religies uit de oudheid kunnen worden gereconstrueerd;
inzicht in de rol die religie speelde in de klassieke mediterrane wereld;
kennis van de verworteling van Jodendom, Christendom en Islam in hun antieke context
De student ontwikkelteen geïntegreerde visie op religie in de oudheid.
de vaardigheid om zijn gedachten over specifieke onderwerpen ivm antieke religie in vorm van kort essays tot uitdrukking te brengen.
Rooster
De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.
Onderwijsvorm
- Hoorcollege
Toetsing en weging
Toetsing
vier schrijfopdrachten van elk 500 woorden over een aan de collegestof gerelateerde vraag (samen 40%)
schriftelijk eindtentamen met enkele essayvragen over de hele stof van het college (60%)
Weging
Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van deelcijfers. Om de cursus te behalen moet het gewogen gemiddelde van de deelcijfers een 5,5 of hoger zijn.
Herkansing
Elke schrijfopdracht en het eindtentamen kunnen apart herkanst worden. De herkansingsdatum voor schrijfopdrachten wordt met de docent afgesproken, de herkansingsdatum voor het eindtentamen staat in MyTimetable. Alleen onvoldoende deeltoetsen kunnen herkanst worden.
Inzage en nabespreking
Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.
Literatuurlijst
De studieliteratuur staat in de syllabus die voor begin van het college via Brightspace ter beschikking wordt gesteld. Het is niet nodig dat studenten voor begin collegeliteratuur lezen.
Inschrijven
Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.
Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs
Kies uit de onderstaande mogelijkheden (weghalen wat niet van toepassing is):
Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Studeren à la carte willen volgen (zonder tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.
Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.
Contact
Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).
Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Herta Mohr.