De faculteit Sociale Wetenschappen en het CML organiseren in samenwerking met Isabela State University en de stichting Mabuwaya in de Filipijnen een internationale, interdisciplinaire cursus over waterbeheer in het Cagayan rivier basin in Noord Oost Luzon. Vanuit de minor is er plaats voor 5 studenten die samen met studenten uit andere disciplines (waaronder Antropologie) en 15 lokale studenten op veldstage gaan. De cursus bestaat uit een seminar over waterproblematiek en waterbeheer in de Filipijnen gegeven door diverse organisaties in Manilla en Los Banos en door diverse sprekers van de Isabela State University. Er staan excursies op het programma zoals bijvoorbeeld een bezoek aan een irrigatieproject, herbebossings/CO2 opvang project, een stuwdam, etc). Je werkt in multi-cultureel samengestelde groepjes aan het ontwerpen van een klein onderzoeksproject op het gebied van regionale waterproblematiek. Gedurende 1 week voer je veldwerk uit (interviews, metingen, etc). De data wordt geanalyseerd en aan het eind van de stage gepresenteerd tijdens een workshop waarbij lokale stakeholders aanwezig zijn.
Leerdoelen
Aan het eind van dit vak:
1. Kun je lokale en mondiale stakeholders identificeren en aangeven hoe zij in relatie staan tot elkaar.
2. Kun je beleid op het gebied van mondiaal en lokaal waterbeheer analyseren.
3. Ben je in staat om een interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek uit te uitvoeren.
4. Kun je samenwerken in een interdisciplinair multicultureel team. Daarnaast kun je je aanpassen aan lokale omstandigheden en respectvol omgaan met cultuurverschillen.
5. De bevindingen van het onderzoek en het seminar heb je samengevat in een eindrapport welke je presenteert tijdens een bijeenkomst van lokale stakeholders.
Onderwijsvormen en Toetsing
Voorafgaand aan de veldstage volg je een aantal voorbereidende colleges (verspreid over de periode september t/m december) waarin onder andere de volgende zaken aan de orde komen: waterbeheer in de Filipijnen, Filipijnse cultuur en ervaringen van oud studenten, praktische zaken ter voorbereiding, en een excursie naar het Hoogheemraadschap. De veldstage zal bestaan uit seminars, werkbezoeken, excursies en een klein eigen onderzoek. Het exacte programma volgt in oktober/november 2012.
Het eindcijfer voor de cursus bestaat uit deelcijfers voor je onderzoeksvoorstel, presentatie van het onderzoek, en een evaluatie over je inzet in het team en interculturele omgang.