Toegangseisen
geen
Beschrijving
Dit vak is het tweede deel van een tweeluik, waarin de student een grondige inleiding krijgt in de methoden en resultaten van de vergelijkende Indo-Europese taalwetenschap. In dit deel komt de reconstructie van de Proto-Indo-Europese morfologie aan bod. Aan de hand van een beperkt aantal uitgewerkte voorbeelden wordt getoond, hoe met behulp van bewijsmateriaal uit alle oude Indo-Europese talen de oorspronkelijke vorm van een naamwoordelijk of werkwoordelijk paradigma beredeneerd kan worden. Daarna worden de belangrijkste flexie- en conjugatietypen die we voor het Proto-Indo-Europees aannemen behandeld, alsmede de sporen die ze in de verschillende dochtertalen achtergelaten hebben. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan een aantal verschillen in opvattingen die in de vakwereld over de details van deze reconstructie bestaan. Het college bouwt voort op de in ‘IE Fonologie’ opgebouwde kennis.
Leerdoelen
Gedegen kennis van en inzicht in de methodes van de morfologische reconstructie van het Indo-Europees.
Gedegen kennis van en inzicht in het morfologisch systeem van het Proto-Indo-Europees, alsmede de manier waarop de morfologische categorieën van het PIE in de belangrijkste dochtertalen worden voortgezet.
Rooster
Collegerooster van de opleiding Taalwetenschap
Onderwijsvorm
Hoor-/Werkcollege (2 uur)
Studielast
26 uur contactonderwijs
52 uur voorbereidingstijd op colleges
62 uur voorbereiding op tentamen.
Toetsing
Schriftelijk tentamen
Herkansing: studenten die de cursus niet halen kunnen het tentamen herkansen.
Blackboard
Nee
Literatuur
R.S.P. Beekes Comparative Indo-European Linguistics: An Introduction. Second Edition (John Benjamins, 2011), isbn 9789027211866 (zelf vantevoren aan te schaffen)
Aanmelden
Inschrijven via uSis is verplicht, voor zowel het college als het tentamen/paper.
Aanmelden A la Carte en contractonderwijs
Aanmelden voor A la Carte
Aanmelden voor Contractonderwijs